Stories och livet

5 sommartips för typ ettor

Publicerad för första gången: 11.05.24
5 sommartips för typ ettor Foto: Privat.

Oavsett om du går på sommarlov eller semester – eller kanske sommarjobbar – så måste du fortfarande ta hänsyn till din diabetes. Här är fem sommartips för typ ettor.

Att typ 1-diabetes är en sjukdom som aldrig vilar, det är ingen nyhet. Oavsett om du ska hålla en viktig presentation på jobbet eller i skolan, ligger hemma sjuk, går ut på krogen eller ska resa på bort semester så är den där. Den petar dig i sidan hela tiden och säger ”Hej, glöm inte bort mig! Ta hand om mig!”, och ofta skriker den för att något är fel. Frågan är då vilken av alla parametrar det är som felar?

Accu-Chek Instant

Vi har just gått in i årets lite varmare och ljusare årstid – sommaren. Oavsett om du går på sommarlov eller semester – eller kanske sommarjobbar – så måste du fortfarande ta hänsyn till din diabetes. Mäta, räkna, dosera, utvärdera.

Jag var femton år när jag, sommaren 2008, lades in på sjukhus i två veckor med den största livsomställningen dittills framför mig. Jag vill tro att jag under dessa år har lärt mig ett och annat. Diabetes är visserligen en oerhört individuell sjukdom, och mina erfarenheter kan se helt annorlunda ut i jämförelse med någon annans, men jag tänkte likväl dela med mig av mina topp fem sommartips för dig som sitter i samma båt som jag. Enjoy!

LÄS ÄVEN: Närstående till någon med diabetes? De här råden kan rädda liv!

1. Se till att lagret är fullt

Inför sommaren går de flesta på semester, inklusive apoteks- och depåpersonal. Om du får tag på dina hjälpmedel via beställning, se till att göra detta i god tid innan den semestertätaste perioden – för att slippa stå utan nålar eller sensorer eller annat i juli någon gång.

2. Glass i stora lass!

Sällan kommer väl ett lågt blodsocker så passande som när solen gassar, och glasskiosken bara är ett stenkast bort? Njut av alternativa former av blodsockerhöjare och slipp det trista druvsockret för en stund.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

LÄS ÄVEN: 5 bra tips för ett stabilare blodsocker

3. Håll huvudet (och allt annat) kallt

I Sverige är vi visserligen inte bortskämda med överdriven hetta, men det är likväl viktigt att hålla insulin och hjälpmedel kallt när temperaturen stiger. Ser du fram emot en heldag på stranden? Stoppa ned blodsockermätaren eller insulinpennan i kylväskan bredvid lunchen – eller bara nära en kall vattenflaska. Samma gäller insulinpumpen. För den mer ambitiöse finns det specialgjorda kylfodral att köpa. Om nedkylande funktion inte finns i närheten – se åtminstone till att hålla hjälpmedel och insulin i skugga. Vid en viss värmegrad börjar insulinet tappa verkningskraft, och mekaniken i hjälpmedlen kan ta stryk.

LÄS ÄVEN: På sommaren syns vi bättre!

4. Skydda dig i solen

Detta är för all del ett viktigt råd som inte gäller bara diabetiker, men för att spetsa till det lite: sällan har jag haft en så snygg solbränna som när jag haft både CGM-sensor och insulinpump på magen, och flyttat runt dessa under sommaren. Till slut ser jag ut som en inverterad nyckelpiga! Då är solkräm lösningen. Och att du minskar risken för hudcancer är bara en väldig bonus.

5. Håll på plats och skydda samtidigt

Ett annat sätt att undvika den fläckiga solbrännan är att faktiskt leta upp nya ställen för pumpnålar och sensorer. I badsäsong är ett hett tips att sätta pumpnålen nedanför byxlinningen baktill – så att badkläderna håller nålen på plats i vågorna, och att insulinet vid och i nålen inte hettas upp lika mycket.

Ha nu en riktigt skön sommar, allihop!

LÄS ÄVEN: Mina bästa tips på hur man lever ett bra liv med diabetes

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile