Livet och diabetes

8 vanliga symptom på diabetes

Publicerad för första gången: 07.05.23
Mann med symptom på diabetes Illustration foto: Getty images.

Forskare uppskattar att många har typ 2-diabetes utan att veta om det. Men vad är egentligen vanliga symptom på diabetes och hur märks de? Det får du en förklaring på här.

Kom ihåg att symptomen varierar från person till person och om du har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2. Så prata med din läkare om du misstänker att något är fel och du vill vara säker.

Accu-Chek Mobile

Om du får diabetes typ 1 kommer symptomen ofta att komma mycket snabbt, och du kommer att märka att något är fel, eftersom du oftast behöver tillföra insulin akut.

Vid diabetes typ 2 kommer insulinproduktionen i kroppen att minska med tiden och symptomen kan mer komma ”smygande” över flera år, vilket gör det svårare att upptäcka förändringarna.

1. Du är ofta törstig

”Uttalad törst” står vanligtvis överst på listan när du söker på symptom på diabetes. Men vad innebär det egentligen? De som får typ 1-diabetes blir snart medvetna om att något är fel eftersom de plötsligt börjar dricka otroligt mycket. Vi talar om många, många liter om dagen.

Hos personer med typ 2-diabetes är det oftast inte lika illa. Det beror delvis på att typ 2-diabetes ofta drabbar äldre personer, som redan har en minskad törst.

LÄS ÄVEN: Typ 2-diabetes kan starta mer än 20 år innan diagnosen ställs

Accu-Chek Instant

2. Du kissar mer

När blodsockret stiger, som det gör om man har diabetes, når sockret inte ut i musklerna som det annars skulle göra, och det här sockret binder vatten. Det är precis som när du häller socker på färska jordgubbar och låter det stå, då drar sockret ut vattnet ur jordgubbarna.

Människokroppen består till 60 procent av vatten, så på det sättet skiljer vi oss inte så mycket från jordgubbar. Kroppens enda sätt att göra sig av med överskottssockret är att kissa ut det eller att svettas ut, och i samband med det blir kroppen uttorkad, och därför måste du dricka mer än du brukar göra.

Och det som kommer in ska också ut. För en del blir det så illa att de nästan sitter med munnen mot vattenkranen medan de kissar.

3. Klåda

Det är speciellt i skrevet och på ”fuktiga” ställen på kroppen, t.ex. i armhålorna, mellan tårna, under brösten och mellan eventuella valkar som det börjar klia. Det beror på att överskottssockret från blodet leds bort via urinröret när du kissar, och på huden när du svettas.

Svampar och bakterier älskar de söta restprodukterna, och de har därför goda förutsättningar att föröka sig. Och så börjar det klia.

LÄS ÄVEN: Hjärta, fötter och ögon. Så minskar du risken för komplikationer vid diabetes

4. Det tar lång tid för sår att läka

Ibland kliar man tills det går hål på huden, och då kan svampar och infektioner lätt få fäste. Man ser det speciellt på skenbenet på äldre människor som inte har så mycket fett på kroppen. Huden kan bli tunn som pergament, och då kliar man lättare hål. Sår av den här typen är svårläkta. Därför är det viktigt att man håller huden fuktig och smidig med en bra hudkräm.

5. Illamående och huvudvärk

När blodsockret stiger når inte den nödvändiga energin ut i musklerna och resten av kroppen. Men eftersom hjärnan behöver socker måste kroppen hitta ett annat sätt att ”mata” hjärnan. Därför börjar kroppen att förbränna fett och muskler för att producera de kolhydrater som hjärnan behöver för att fungera.

I den kemiska processen som sker i kroppen, bildas det syrarester i form av aceton. Kroppen kan bara göra sig av med syran via utandningsluften eller genom att man kräks. Illamående och huvudvärk är därför vanliga symptom på diabetes.

LÄS ÄVEN: Därför har jag alltid med mig extra diabetesutrustning

6. Trötthet

Som du kan läsa under punkt 5 töms kroppen på resurser. Även om du äter och dricker får inte kroppen ut något av det, och du blir väldigt trött. Många med oupptäckt typ 2-diabetes tänker inte speciellt mycket över det och nöjer sig med att man inte är 25 år längre, och att det därför är OK att ta en tupplur mitt på dagen.

Törstig mann, symptom på diabetes.
Illustration foto: Getty images.

7. Nedsatt känsel

Nedsatt känsel är inte bara ett symtom på diabetes, men också en typisk följd av att ha haft typ 2-diabetes länge. Det beror på att det har uppstått skador på nervsystemet, vilket leder till nedsatt känsel i händer och fötter. På samma sätt som med trötthet är det ofta något som man inte märker av själv, eftersom det är något som ”kommer smygande” och som man vänjer sig vid.

Nedsatt känsel uppstår i fötterna och händerna, och det kan kännas som att fötterna sover. En del känner inte sina fötter alls, och foten känns som en klump längst ut på benet. Då känner man heller inte om skorna är för små, eller om det finns ett veck på strumpan som skaver.

Det kan orsaka sår på fötterna, och de är svårläkta. Nedsatt känsel kan också leda till dålig balans, eftersom du helt inte känner när du går.

8. Synrubbningar

Många tycker att de har svårt att skifta fokus när de till exempel har suttit och läst och ska titta på tv. Det beror inte på att du håller på att förlora synen, vilket många med diabetes av naturliga skäl oroar sig över, utan på att ögat förlorar sin elasticitet. Det gör det på grund av dehydreringen som sker i kroppen när blodsockret stiger.

Precis som med många av de andra symptomen är detta något som vi tillskriver åldern, och vi går på synundersökning hos optikern och får glasögon. Men börja med att köpa ett par billiga läsglasögon på apoteket, och få läkaren att testa om du kanske har diabetes utan att veta om det. Så snart blodsockerbalansen är återställd kommer det att märkas på synen, beroende på hur lång tid som har gått.

LÄS ÄVEN: Vikten av att hålla vikten vid typ 2-diabetes

Symptom eller inte, hur vet jag om jag har diabetes?

Kanske sitter du just nu och tycker att du kan bocka för alla symptom på diabetes. Kanske har du inga symptom alls. Inget av det säger något om huruvida du har diabetes eller inte.

Personer med typ 2-diabetes är allt som oftast helt symptomfria. Därför har Svenska Diabetesföreningen tagit fram det här testet, där du kan mäta din egen risk. Det allra bästa är så klart att gå till läkaren och få det undersökt. Du får ett litet stick i fingret eller öronsnibben, och sedan kan du mäta blodsockret de senaste 6-8 veckorna. På så sätt kan man konstatera om du har diabetes eller inte.

Källa:
Svenska diabetesförbundet,
– Diabetes.no, Symptomer på diabetes type 2 og Symptomer på diabetes type 1
– Diabetes.no, Komplikasjoner ved diabetes
– Folkehelseinstituttet, FHI.no.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant