Kolhydrater per portion: 39 gram
Fiber per portion: 15 gram
Krispig, saftig kyckling med sötpotatispommes som är krispiga på utsidan och mjuka på insidan. Detta serveras med stekt brysselkål och bellaverde.
Har du provat att steka brysselkål istället för att ånga den förut? Jag tror att många fler kommer att gilla brysselkål om man tillagar den på detta sätt. Brysselkål är rik på vitamin C, K och folat, samt innehåller mycket fibrer och är en bra källa för kalium. Ingen anledning att begränsa brysselkålsintaget, med andra ord.
Det här är en riktigt god middag – tillagad i en airfryer! Misströsta inte, om du inte har en airfryer, går det lika bra utan.
PROVA ÄVEN: RÖD FISKSOPPA MED TOMAT OCH PAPRIKA
Ingredienser
För 4 portioner
3 kycklingfiléer
3 msk ströbröd/brödsmulor
1–2 tsk kycklingkrydda
600 gram sötpotatis
2 tsk maizena
Salt/peppar
1 paket bellaverde
1 påse brysselkål
5 bruna champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk matolja
2 msk hackad soltorkad tomat
1 kycklingbuljongtärning
3 tsk soja
1 tsk honung
3 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
1 msk ädelost (kan uteslutas)
Peppar
Lite sockerkulör till önskad färg
PROVA ÄVEN: GRILLSPETT PÅ FLÄSKKÖTT MED KRÄMIG PAPRIKA
Så här gör du
1. Börja med såsen. Skär svampen i skivor och stek i torr panna tills de slutar att vätska. Tillsätt matolja, hackad soltorkad tomat, lök och vitlök och fräs tills löken är mjuk.
2. Lägg över i en kastrull, häll i vatten och matlagningsgrädde, tillsätt buljong, soja och honung och låt såsen koka upp.
3. Använd en stavmixer och gör såsen slät och klumpfri. Tillsätt en bit ädelost om så önskas (det ger såsen en ännu djupare smak), och låt såsen reducera på låg värme tills du är klar med resten av maten. Smaka av med peppar.
4. Gör sedan sötpotatispommes genom att skära sötpotatisen i lagom tjocka stavar och vänd dem i lite maizena, salta och peppra (majsstärkelsen gör dina pommes lite krispigare när du steker dem). Om du använder airfryer steker du dina pommes i ungefär. 15 minuter, i ugn använder du 200 grader varmluft och steker dem i 15–20 minuter.
5. Dela kycklingfiléerna i två till tre mindre bitar och gnid in dem med kryddor. Vänd dem sedan i ströbröd/brödsmulor och stek i airfryer i 10 minuter, eller i lite matolja i en stekpanna.
6. Medan kycklingen steks, ånga grönsakerna 1 minut i saltat vatten, innan du steker dem i lite olja eller smör i stekpannan och kryddar med mald peppar.
7. Servera den krispiga kycklingen med svampsås, pommes och grönsaker som tillbehör. Hoppas det smakar bra!
PROVA ÄVEN: MEXIKANSK GRYTA MED KYCKLING OCH BÖNOR
Källa för beräkning: matvaretabellen.no och tillverkarnas hemsidor.
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.