Kolhydrater: ca 43 gram per portion
Fiber: ca. 5,5 gram per portion
Biffdumplings är överraskande lätta att göra och kan varieras i det oändliga. Gör den här smakrika och färgglade dumplingsalladen nästa gång du vill unna dig lite extra.
Har du trott att det är svårt att göra dumplings hemma? Då tog du fel! Om du är lite lat som jag, kan du köpa wontonplattor i frysdisken och sedan är det bara att blanda ihop fyllningen, vika och steka!
Dumplings har blivit en storfavorit på helgerna här hemma, då de går att variera i det oändliga. Det tar lite tid att vika alla degknytena med dumplings, men det är inte svårt – och det finns fantastiska YouTube-videor som visar hur man enkelt viker ihop dem.
Gör den här smakrika och färgglada måltiden nästa gång du vill unna dig lite extra – PS: det är roligare att vika ihop dem tillsammans.
PROVA ÄVEN: Halloumibowl med grönsaker och fullkornsris
Ingredienser
Till 4 portioner – 32 dumplings behöver du:
400 gram ox- eller kalvfärs (eller köttfärs)
¼ finstrimlad spetskål
2 stjälkar salladslök, hackad
1 msk riven ingefära
1 finhackad vitlöksklyfta
2 msk sojasås
1/2 msk sesamolja
1/2–1 tsk chilipulver (efter smak)
1/2–1 tsk five spice-kryddor (kan utelämnas)
1 förpackning färdiga dumplingspapper/wontonplattor
Sallad:
Resten av spetskålen
2 morötter
3 stjälkar salladslök
1 spetspaprika
Dressing:
1 msk fish sauce
3 msk sojasås
1 msk risvinäger
1 tsk sesamolja1/2 tsk Natreen-droppar (eller 1 msk socker/honung)
Saften av en lime
1 finhackad vitlöksklyfta
Topping:
Hackade jordnötter
Färsk koriander


Tillagning
1. Låt wontonpappren tina, gärna i kylen över natten.
2. Blanda ihop ingredienserna till salladsdressingen och ställ åt sidan i kylen.
3. Knåda ihop alla ingredienser till dumplingfyllningen med händerna.
4. Lägg ett wontonpapper på en träskiva och lägg en tesked fyllning i mitten av pappret. Ta lite vatten på fingrarna och blöt kanterna på papperet innan du viker. Upprepa tills du har gjort dumplings av all din fyllning.
5. Värm upp en stor stekpanna med lite olja. Stek dumplingknytena ett par minuter, tills de fått en krispig och gyllene undersida. Sänk sedan värmen något, häll sedan över ett par dl vatten, lägg på locket och låt knytena ånga i ca 5–8 min (kolla en dumpling för att se om de är genomstekta).
6. Medan dumplingknytena ångar klart i stekpannan finstrimlar du alla grönsakerna till salladen, lägger dem i en stor salladsskål, häller över dressingen och vänder ner salladen i den.
7. Servera färsk sallad med härliga dumplings över den och toppa med hackade, salta jordnötter och färsk koriander! Hoppas det smakar gott! J
Källa för beräkning: matvarutabellen.no och tillverkarnas hemsidor.
PROVA ÄVEN: Biffragu på högrev
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.