Foto: Roche
Kolhydrater: 23 gram per 100 gram
Pannacotta är en italiensk dessert med grädde, vanilj och socker. Det är enkelt att tillaga en variant som smakar lika gott, men med bättre näringsinnehåll och mindre socker. Yoghurten ger en fräsch smak och bidrar med goda och viktiga näringsämnen.
Du behöver:
Till 2-4 portioner
- 3 gelatinblad
- 1 ½ dl grädde
- ½ dl gammaldags mjölk (med en fetthalt på minst 3,5 %)
- 1 vaniljstång
- 45 g Sukrin Gold
- 55 g agavesirap (ev. annan sötning)
- 2,5 dl turkisk yoghurt, naturell
Gör så här:
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Dela vaniljstången, skrapa ut fröna och lägg stång och frön i en kastrull tillsammans med grädde, mjölk och sukrin. Koka upp och låt dra på svag värme i cirka tio minuter. Rör runt emellanåt.
- Ta bort kastrullen från plattan, krama ut vattnet ur gelatinbladen och låt dem smälta i gräddmjölken. Rör ner agavesirap och yoghurt.
- Häll upp i lämpliga formar (ta bort vaniljstången) och placera svalt tills massan har stelnat.
Mindre kolhydrater i turkisk yoghurt
Turkisk yoghurt (som för övrigt produceras i Sverige) innehåller mer fett och lite färre kolhydrater än vanlig naturell yoghurt. Många med diabetes upplever att de har bättre kontroll över blodsockret när de äter mer fett på bekostnad av kolhydraterna, och därmed kan denna yoghurt vara ett bra alternativ.
Mycket socker i smaksatt yoghurt
Det är alltid bäst att välja naturell yoghurt, oavsett vilken typ man väljer. Naturell yoghurt innehåller endast mjölk/grädde och yoghurtkultur (bakterier). Smaksatt yoghurt innehåller oftast mycket socker och andra tillsatsämnen. Om du vill ha en lite sötare yoghurt kan du till exempel röra ner lite söta bär.
Med en god jordgubbssås, kanske?
Foto: Roche
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.