Kolhydrater: cirka 34 gram per portion, av vilka cirka 10 gram är fibrer
Lunchen kan ofta bli ensidig och trist, och därför kan det vara skönt med lite variation ibland. En proteinrik lunchsallad passar bra, oavsett om du äter ur en lunchlåda eller direkt från skålen.
Grundprincipen är en färgglad sallad med bra proteinkällor (tonfisk, ägg) och hälsosamma fettsyror (olivolja, ägg, ev. avokado). Och låt dig gärna inspireras till nya kombinationer. Färsk, riven rödbeta smakar ljuvligt och innehåller massor av nyttiga vitaminer och mineraler.
Tips: Kolhydrater och fibrer
Kom ihåg att det angivna totala innehållet av kolhydrater även innehåller fibrer. Denna lunchsallad innehåller hela 10 g fibrer, ca. 1/3 av dagens rekommenderade intag! Fibrer har visat sig vara bra för blodsockret, eftersom de ger en mer långsam och kontrollerad blodsockerhöjning än vid intag av kolhydratrika livsmedel utan fibrer. Rekommenderat intag är 25-35 g per dag (1).
LÄS ÄVEN: Mozzarellasallad med nektariner
Ingredienser
1 portion
Sallad
- 1 burk tonfisk i vatten
- ½ burk kikärtor i lag (ca. 100 g)
- en näve broccolibuketter
- 1 liten rödbeta
- 1 kokt ägg
- 4 skivor paprika
- 6 skivor gurka
Dressing
- 1 tsk senap
- 1 tsk citronsaft
- Peppar
- 1 tsk äppelcidervinäger/vitvinsvinäger
- 1 tsk olivolja
LÄS ÄVEN: Äggröra med svamp och tomat
Gör så här
Riv rödbetan på ett rivjärn. Ånga broccolin snabbt, eller använd den rå i små buketter om du föredrar det. Fördela riven rödbeta, kikärtor, tonfisk och grönsaker i en skål, och toppa alltihop med ett kokt ägg.
Blanda ihop dressingen, och häll dressingen över innan du serverar din proteinrike lunchsallad.
Källa:
Matportalen, Kostfiber.
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.