Om du är en av de få som hittills lyckats med alla dina tidigare nyårslöften, tänkte jag ge dig 5 tips som hjälper dig att misslyckas!
DÅ VAR DET DAGS FÖR NYTT ÅR! Ni vet den där magiska tidpunkten då allt gammalt är förlåtet och du får en möjlighet att börja om på nytt! Nu ska du förbättra din hälsa! Sluta röka, inget mer godis, äta hälsosamt, börja träna, gå ner i vikt, öka muskelmassa, få bättre kondition och givetvis i sin helhet bli en bättre människa!
1. Passa på att vara ännu mer onyttig innan det är för sent!
Varför börja med en hälsosam livsstil redan innan nyår!? Nej nej, det bästa för att misslyckas är att bestämma att man tillåter sig att äta, dricka och leva hur man vill och gärna i överflöd fram till nyårsdagen. Sen är det slut med det, FÖR ALLTID!
Även om nyårslöftet i praktiken får avvakta några dagar extra. Det finns ju risk att du är trött dagen efter din sista utsvävning och förtjänar en pizza i soffan? Det är ju ändå sista pizzan för året? Sen är det ju helgdag också och nyårslöften kan väl tas lite lättare på under helger..?
LÄS ÄVEN: Ställ krav för din egen hälsa
2. Totalt förbud är rätt väg!
Om man vill misslyckas med exempelvis en kostförändring på lång sikt, kan det vara smart att verkligen sätta ett livslångt förbud. Du ska inte tillåta några som helst avvikelser! Du vill kanske sluta med godis. Godis innehåller socker – alltså kolhydrater. Passa på att dra slutsatsen lite för långt!
Andra saker som du då även kan utesluta ur ditt liv är livsmedel som innehåller kolhydrater!! Smart va? Ta chansen att förbjuda ris, fullkornsprodukter, frukt, bär och vet du vad – sallad och grönsaker innehåller ju också kolhydrater!
3. Bry dig inte om värför!
Chansen att misslyckas med nyårslöftet är mycket större om du inte funderar över VARFÖR du ska uppnå ditt mål. Du kan även välja mål som du tror andra förväntar sig att du väljer men som egentligen inte betyder något för dig. På det sättet kommer du verkligen inte bry dig om ditt mål dagen då du vaknar utan motivation!
LÄS ÄVEN: Kilimanjaro – Toppen som underskattades
4. Gör för mycket på en gång
Varför göra det enkelt för sig och välja ett löfte som man har chansen att klara av, för att sedan bygga på svårighetsgraden med tiden? Klart vi inte väljer ett sådant löfte, det är ju inget sätt att misslyckas! Tänk på att inte bryta ner dina mål och göra en liten förändring varje eller varannan vecka istället under nästkommande år. Ta samtliga förändringar och gör ALLA direkt!!
Det borde vara en säker väg till misslyckande och om inte annat så mådde du säkert lite dåligt och våndades på vägen!
5. Ta ditt misslyckande riktigt personligt
För att verkligen slå spiken i kistan (fram till nästa år åtminstone) ska du komma ihåg att så fort du misslyckas med nyårslöftet, är du en dålig människa utan karaktär! Du misslyckades igen så det är ingen idé att fundera över vad du kunde gjort bättre, vad du har lärt dig och att du faktiskt är ett steg närmre att lyckas nästa gång. Att du faktiskt INTE ÄR värdelös, även om du ärligt måste ta ansvar för ditt liv och dina mål för att ta dig dit du egentligen vill, är inget du ska fundera över om du verkligen VILL MISSLYCKAS!
LÄS ÄVEN: Att släppa taget för att ge mer frihet i vardagen
Slutord och uppmaning
Om det nu skulle vara så att du tillhör en av oss som är mänskliga och tidigare inte lyckats med allt som vi velat? Du kanske misslyckas med nyårslöftet varje år. Ja, då hoppas jag att du kan vända på ovanstående text, tolka den och se tipsen som kommer leda till att du LYCKAS med nyårslöftet!
Du som är Diabetiker kanske bör fundera över vad du kan ta för steg mot ett hälsosammare liv? Kanske är det ditt HbA1c som kan sänkas? Passa på att lova dig själv att ditt värde ska se lite bättre ut vid nästa hälsoundersökning! Du kanske ska bestämma dig för att visa mer intresse för vad som är bra mat för dig? Lära dig hålla koll på ditt kolhydratsintag för att få till rätt mängd insulin? Möjligheterna är oändliga!
Gott nytt år och lycka till!
Läs om våra Accu-Chek-produkter här.
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.