Det här är snarare en förrätt än en huvudrätt. En ”pysslig” familjemiddag eller bjudning där alla kan vara med och göra sina egna asiatiska rullar. Ställ gärna fram den grillade laxen i en skål tillsammans med hemlagad coleslaw, salladslök och alla goda yoghurtsåser och mecka ihop vårrullarna vid bordet. Ät, prata, pyssla och må gott.
20 kolhydrater/portion
Lax
500 g laxfilé utan skinn
1/2 tsk hel svartpeppar
1/2 tsk hel rosépeppar
1/2 tsk hel sichuanpeppar
1/2 tsk hel vitpeppar
1/2 tsk hel grönpeppar
1 msk salt
Grönsaker
1/4 kålrot, strimlad
1/4 rotselleri, strimlad
100 g grönkål (ta bort grova stjälkar), strimlad
2 morötter, tunt strimlade
100 g rödkål, strimlad
1/2 kruka gräslök, strimlad
Yoghurt med fem sorters peppar
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1/2 tsk hel svartpeppar
1/2 tsk hel rosépeppar
1/2 tsk hel sichuanpeppar
1/2 tsk hel vitpeppar
1/2 tsk hel grönpeppar
Tillbehör
8 rispapper
1 dl strimlad salladslök, lagd i isvatten
salt
ev. citronsaft
olivolja
Lax Grovmal pepparn. Gnid in laxen med pepparblandningen och salt och låt stå i 30 minuter. Grilla (eller stek) laxen på direkt värme i ca 5 minuter per sida under lock, kontrollera att innertemperaturen blir 42–45 grader. Låt laxen svalna och bryt den i bitar.
Grönsaker Förväll kålrot och selleri i saltat vatten i 30 sekunder till 1 minut. Kyl av i isvatten och låt torka.
Blanda alla grönsaker. Lägg undan en del till vårrullarna och blanda resten med lite olivolja och salt.
Yoghurt med fem sorters peppar Grovmal pepparn och blanda med yoghurten. Smaka av med salt och ev. citronsaft.
Servering Låt rispapperna ligga i kallt vatten i 5–10 minuter så att de mjuknar. Ta upp dem och torka dem på en handduk. Häll vattnet från löken och torka den torr.
Fyll rispapperen med lax och grönsaker och rulla ihop.
Servera med resten av grönsakerna och yoghurtsåsen.
1 portion innehåller ca 20 g kolhydrater, de kommer främst från rispapper och yoghurten.
Länkar:
Receptet är hämtat från boken ”Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk” som finns att köpa HÄR
Läs förordet från boken – Vår historia
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.