Näringsinnehåll beräknat för 5 personer (med dadlar!)
Kcal: 270 kcal per portion
KH: 19 g kh per portion
Den här lilla sötsaken är full av överraskningar. Perfekt som en alternativ dessert om du vill ha något snabbt, enkelt och smakfullt som också är sockerfritt, glutenfritt och laktosfritt. Perfekt som vardagsrätt , garanterat tillgodosett sötsug på ett näringsrikt och trevligt sätt. Kombinationen av avokado och kakao kan vara ny för många, men avokadon adderar en fyllighet som är härlig tillsammans med de söta dadlarna och bananerna och den krämiga konsistensen från cashewnötterna. Jag har också lagt till lite rivet apelsinskal, för en fräsch och god eftersmak.
Chokladkräm med avokado och dadlar
5 pers
2 avokado
2 bananer, gärna frysta
3 matskedar ren 100% kakao
5 stora dadlar (eller artificiellt sötningsmedel, som 2 msk stevia/SukrinMelis)
Ca 100 g cashewnötter, blötlagda över natten
Skal och saft från 1/2 apelsin
OBS: För reducerad sockermängd, använd konstgjorda sötningsmedel i form av SukrinMelis eller flytande stevia!
Så här gör du
Cashewnötterna måste ha legat i blöt i ett par timmar före användning, helst över natten. Har du inte cashewnötter kan chokladkrämen också göras utan nötter, men det blir extra trevligt och krämigt med dem. Lägg alla ingredienserna i en bra mixer eller matberedare och kör tills det blir en helt slät och fin kräm. Om det behövs, justera konsistensen med lite vatten på vägen. Krydda med mer kakao när det behövs. Vill du ha den snäppet sötare kan du också vända i lite honung, möjligen alternativa sötningsmedel som stevia eller vad du önskar, men jag tycker att den är söt nog. Toppa med färska bär och gärna lite finhackad choklad och pistagenötter för extra lyx! NJUT! (Med mycket gott samvete!)
PS: Den här chokladkrämen passar även perfekt som fyllning i söta pajer eller liknande!
Bästa hälsningar från,
Hanna Dale
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.