Mat och recept

Tomatpanna med kikärter

Publicerad för första gången: 26.11.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Tomatpanna med kikärter Foto: Hanna Fjeldheim Dale.

Kolhydrater per portion: 39 gram (utan bröd eller andra tillbehör)
Varav fiber: 16 gram

Accu-Chek Mobile

Tomatpanna är en snabb, smart och näringsrik rätt som du rör ihop på mindre än 20 minuter.

Tomatpannan är full av goda smaker och kan serveras på flera olika sätt. Till exempel passar den perfekt som pålägg eller tillbehör till en grov skiva bröd, eller som en liten, fristående rätt. Tomatpannan kan serveras till både ris, pasta, quinoa eller med ugnsbakade grönsaker och sallad.

Denna maträtt är helt växtbaserad och om du vill kan du göra några ändringar i receptet. Du kan till exempel använda en annan typ av yoghurt än den växtbaserade kokosyoghurten som jag har använt mig av, men ett tips är att tomatpannan blir extra god med kokossmaken från denna yoghurt.

LÄS ÄVEN: Äggrulle med sallad

Ingredienser

1 portion

1 liten lök (röd eller gul)
½ vitlöksklyfta
½ tsk olivolja för stekning
1 msk äppelcidervinäger
salt och peppar
½ tsk paprikakrydda
½ tsk provencalska kryddor
5 st hela soltorkade tomater (torra, inte i olja)
4-5 msk vatten
12 körsbärstomater
2 msk tomatpuré
½ burk kikärter (100 g)
två stora nävar färsk spenat
2 msk naturell kokosyoghurt (växtbaserad)
en skvätt citron

Accu-Chek Instant

LÄS ÄVEN: Sesamlax med kikärter och grönsaker

Tillagning av tomatpanna

1. Finhacka löken och vitlöken och stek gyllene i olja i en panna med kryddor och vinäger.

2. Finhacka de torra, soltorkade tomaterna och lägg dem i pannan med lite vatten, så att de absorberar fukt och blir mjuka. Låt pannan sjuda i några minuter.

3. Dela körsbärstomaterna i två och lägg i tomaterna och tomatpurén i pannan. Tillsätt eventuellt mer vatten om blandningen blir för torr.

4. Låt tomaterna bli varma och mosa dem sedan lätt med en slev.

5. Vänd i kikärter och spenaten och låt pannan stå på svag värme medan du rör om tills spenaten har finfördelats.

6. Rör i yoghurten och pressa lite citron över. Servera direkt med önskade tillbehör.

Hitta fler fantastiska recept från Hanna Dale på Happyfoodstories.com

LÄS ÄVEN: Yoghurtkikärter och grillad morot

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile