Livet och diabetes

Så använder du glukagon – en checklista för anhöriga

Publicerad för första gången: 21.01.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Medvetslös man med inslinchock, en checklista för anhöriga över hur man använder glukagon Illustration foto: Getty images.

Om du får en insulinchock och förlorar medvetenheten är det smart att ha glukagon till hands. Men vet familj och vänner vad de ska göra i en sådan situation? Vi har tagit fram en enkel checklista för anhöriga.

Vet familj och vänner vad de ska göra om du får en insulinchock och förlorar medvetandet? Om olyckan är framme är det viktigt att människorna runt dig vet vad de ska göra. Det kan trots allt vara skillnaden mellan liv och död.

Accu-Chek Instant

Informera dina nära och kära om att du har en glukagonspruta. Du bör också lära dem hur sprutan ska användas om du skulle förlora medvetandet på grund av lågt blodsocker. Till exempel genom att visa dem vår steg för steg-guide som du hittar i den här artikeln.

Vad är glukagon?

Glukagon är ett hormon som tillsammans med insulin ska bidra till att hålla vårt blodsocker stabilt. Men glukagon har en funktion som är diametralt motsatt till insulin.

Glukagonets viktigaste uppgift är att stimulera levern att frigöra glukos för att höja blodsockret – det motverkar alltså insulinet. Detta kan vara livsnödvändigt vid mycket lågt blodsocker hos människor med diabetes typ 1 och för dem med insulinberoende typ 2.

LÄS ÄVEN: Känner du igen tecknen på syraförgiftning – ketoacidos?

Vad används det till?

Glukagon används som en behandling för hypoglykemi. När en person med diabetes får så lågt blodsocker att de förlorar medvetandet och därför inte kan svälja sockerhaltiga livsmedel eller drycker, kan andra sätta en injektion av glukagon. Glukagonet injiceras på ungefär samma sätt som insulinet. Personer med insulinberoende diabetes som har tendenser till allvarliga insulinkänningar gör därför klokt i att ha en glukagonspruta till hands – denna kan fås via ett blått recept. Kom ihåg att glukagon har ett års hållbarhet, så det är bäst att införskaffa nytt glukagon varje år.

Accu-Chek Instant

Ta inte glukagon efter alkoholintag

Studier har visat att glukagon inte har någon större effekt om man har druckit alkohol, och det är därför onödigt att sätta en glukagonspruta i sådana situationer. Detta beror på att glukagon reglerar blodsockret genom att stimulera levern att utsöndra glukos. Men när du dricker alkohol kommer levern istället att ha fullt upp med att bryta ned alkoholen i din kropp.

LÄS ÄVEN: Senkomplikationer vid diabetes: Så minskar du risken

Checklista för anhöriga: Så använder du glukagon i en nödsituation

När någon med diabetes är medvetslös är det ingen mening att ge sockerhaltiga drycker eller mat, eftersom vederbörande inte kan svälja. Istället bör du ge glukagon. Här är en guide om hur du går till väga, steg för steg:


1. Det första du bör göra om en person med diabetes har förlorat medvetandet på grund av lågt blodsocker är att ringa 112.

2. Glukagon kommer i pulverform som blandas i en injektionsvätska. Ta bort hylsan över nålen och förseglingen från injektionsflaskan med pulver. Stick in nålen i injektionsflaskan med pulver och tryck ned kolven så att vätskan blandas med pulvret – snurra lite på flaskan så att lösningen blandas väl.

3. Desinficera injektionsområdet och sätt hela sprutan med glukagon i en stor muskelgrupp, t.ex. sätesmuskeln eller i låret. (Du kan också sätta glukagon direkt under huden, men effekten kommer då lite senare).

4. Se till att rensa bort föremål i den medvetlöses närhet om denne skulle börja krampa. Och lägg personen i framstupa sidoläge om denne skulle kräkas.

5. Om ambulansen inte har kommit efter 15 minuter och patienten fortfarande är medvetslös efter den första glukagonsprutan, måste du sätta en till. Om patienten vaknar medan du väntar på ambulansen, kan du fortsätta med att ge denne snabbverkande glukos i form av t.ex. druvsocker eller juice (om personen kan svälja).


OBS! Kom ihåg att glukagonsprutan måste ges direkt efter att den har förberetts, vilket innebär att du inte kan blanda pulvret och injektionsvätskan lång tid i förväg. Detta måste göras först när nödsituationen uppstår.

Visa gärna denna checklista för dina anhöriga så att de vet vad de ska göra i en sådan situation.

LÄS ÄVEN: Har du hört talas om LADA? Denna sjukdom är minst lika vanlig som diabetes typ

Möjliga biverkningar

Det är inte ovanligt att man känner sig dålig upp till ett dygn efter att ha tagit glukagon. Och en del kan dessutom bli illamående och kräkas. I mer sällsynta fall kan den som fått glukagon drabbas av en allergisk reaktion; antingen i form av hudutslag eller andningssvårigheter. Om en allergisk reaktion uppstår efter att glukagon har satts, bör läkare kontaktas omedelbart.

Källor:
Diabetes.no,
Glukagon är ett hormon som stimulerar levern att frisätta glukos
Diabetesdaily.com,
Step-by-step guide to using glucagon
Helsenorge.no,
Insulinkänning och lågt blodsocker (hypoglykemi)

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile