Det finns stora skillnader i diabetesvården i Norge. Och jag tror att den pågående pandemin har gjort att skillnaderna har blivit ännu större.
I över ett år har vi levt med coronaviruset. Det påverkar stora delar av våra liv och får stora konsekvenser. Mycket i sjukvården har lagts på is, operationer och behandlingar flyttas fram och många har inte fått den vård de har rätt till. I många fall är detta helt förståeligt. Men det är trots allt många av oss som är helt beroende av uppföljning från sjukvården för att kunna leva ett bra liv med diabetes.
Det jag beskriver nedan är baserat på mina och några vänners erfarenheter under pandemin.
Rådgivning per telefon
Jag går till endokrinologen två gånger per år. Våren 2020 ställdes min tid in på grund av coronaviruset. Ett par månader senare fick jag ett erbjudande om en telefontid med min endokrinolog. Jag hade tagit blodprover i förväg. Jag har en bra relation till min endokrinolog och gillar henne väldigt mycket. Men en läkartid över telefon tycker jag inte fungerade.
Det var bara rutinfrågor och lite tid över att prata om annat. Telefonmötet var över på mindre än tio minuter och jag fick inte ut något av den. Svaren på blodproverna kunde hon lika gärna ha skickat till mig per post. Jag fick frågan om jag ville ha ett nytt telefonmöte till hösten, men det tackade jag nej till.
LÄS ÄVEN: Idag gråter jag
Fick inte längre några kallelser
En väninna till mig, som inte bor i Oslo, har inte fått några kallelser från sitt sjukhus när det gäller hennes diabetes. Tiden hos endokrinologen och diabetessjuksköterskan har ställts in utan ersättning. Det ställer jag mig väldigt frågande till. Kan det verkligen vara rimligt?
Min väninna är dessbättre bra på att ta hand om sig, men jag räknar med att det är många som har fått sina bokad tider avbokade. För dem som kämpar med sin diabetes, tror jag att detta är mycket problematiskt. På vissa platser råder det brist på vårdpersonal och diabetes anses inte vara tillräckligt akut. Jag skulle tro att det är många som känner igen sig och har fått sina läkarbesök inställda.
LÄS MER: Det är aldrig för sent att lära sig något nytt
Hjälper det att vara besvärlig?
Jag har valt att tacka nej till ett nytt möte över telefon, och frågade om jag istället kunde få ett fysiskt möte. Jag fick beskedet att det bara var de som är allvarligt sjuka och som absolut behövde ett fysiskt möte som fick det. Då sa jag att jag ville ha en ny tid. Efter ett par månader fick jag fortfarande en tid då jag skulle vara på sjukhuset. Det tyckte jag var mycket bra. Vid den tidpunkten hade jag inte haft någon läkartid på sjukhuset på över ett år. Med tanke på den reducerade kapaciteten över hela landet kände jag mig lyckligt lottad som fick en tid.
Använd din husläkare
Jag har valt att använda min husläkare mer under den här perioden. Hon kan visserligen inte lika mycket om diabetes som endokrinologen, men det är bättre än inget alls. Dessutom har hon ringt specialister om det har varit några frågor som hon inte har kunnat svara på. Det har känts tryggt.
Nu är min diabetes välreglerad, men jag har trots det frågor som jag gärna vill ha svar på, och kunna ta de nödvändiga blodproverna. Faktum är att man upptäckte några värden som var dåliga under den här perioden som har gjort att jag har börjat med extra medicinering.
Det är viktigt att få den nödvändiga uppföljningen och ta de prover som är viktiga. Och mycket av detta kan man göra hos husläkaren. Vi vet inte hur länge coronaviruset kommer att härja och hur det kommer att sätta stopp för möjligheten till bra diabetesuppföljning. Därför är det viktigt att hitta en tillfällig lösning.
Hur har du följts upp det senaste året?
LÄS MER OM VÅRA PRODUKTER på Accu-chek.se
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.