Idag känner de flesta någon med diabetes. Men personer som har diabetes typ 2 beskrivs ofta felaktigt som lata, överviktiga och för att själva ha gjort så att de har drabbats av sjukdomen. Detta är ett stigma som måste övervinnas.
Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har mer än 422 miljoner människor världen över diabetes. Diabetes är en komplex sjukdom, och även om det är en riskfaktor att bära på extra kilo finns det också smala människor som får sjukdomen. Att diabetes finns i släkten och andra riskfaktorer är ingenting man kan ändra på, och ändå fortsätter personer med typ 2-diabetes att möta fetma- och diabetesrelaterad stigmatisering.
Det är fel att tillämpa stereotyper på någon på grund av dennes vikt. Tyvärr är det något som inte bara förekommer ute i samhället, utan även på det medicinska området. Känner du frustration över de fetmastigman som finns kring diabetes? Låt oss titta närmare på var dessa stigman kommer ifrån, och dela några tips på hur vi kan övervinna dem.
Framkallar känslor av skuld och skam
Studier visar att några av de negativa stereotyperna kopplade till personer med diabetes typ 2 är att de är överviktiga, lata och äter för mycket. Gemensamt för alla stereotyper är att de bygger på tanken att diabetes är självförvållat.
Andra sjukdomar och tillstånd är inte förenade med lika många stigman som diabetes. Man ger till exempel inte kvinnor med bröstcancer skulden för att de har drabbats av cancerformen. Men när det kommer till diabetes är människor förmodligen mer dömande. Tyvärr uppger mer än hälften av dem med typ 2-diabetes att de har känt sig stigmatiserade, vilket framkallar känslor av skuld och skam.
LÄS ÄVEN: Jag hade aldrig trott att jag skulle gå regelbundet til fotterapeut
Varifrån kommer stigmatiseringen?
Det finns flera källor till stigman kring diabetes, och detta är något som inte bara påverkar personer med diabetes negativt, utan även allmänheten. Dessa stigman kan komma från:
Media – Media runt om i världen fortsätter att upprätthålla stigman kring diabetes typ 2. Ofta framställs personer med diabetes som soffsittare som äter för mycket socker och aldrig tränar. Typ 2-diabetes beskrivs som en livsstilssjukdom, där fokus ligger på att människor är fysiskt inaktiva och överviktiga.
Enskilda personer inom sjukvården – Det finns tyvärr personer inom sjukvården som upprätthåller stigman och en känsla av skam hos personer med diabetes. Ibland fokuserar vårdpersonal för mycket på vad människor gör fel istället för uppmuntra patienten och ge dem förslag på hur de kan förbättra sin situation.
Familj och vänner – Även om personer i vår omgivning kan ha goda avsikter, händer det ibland att människor är dömande och säger saker som sårar. Ingen gillar att bli tillsagd vad den får äta och inte äta, eller när man ska träna, som om diabetesen skulle vara självförvållad.
LÄS ÄVEN: Nyfikenhet som underlättar
Så övervinner du stigmatiseringen kring diabetes typ 2
Vad kan man då göra själv för att inte utsättas för de stigman som finns kring diabetes typ 2? Här har vi samlat några tips. Kanske att detta också kan vara ett steg mot att förändra hur folk i allmänhet ser på diabetes.
Ha fokus på egenvård snarare än utseende
Växla fokus från hur du ser ut till det som verkligen är viktigt; egenvård och diabetesbehandling. Du kan be din läkare eller diabetessjuksköterska om hjälp med att ta fram en plan för hur du ska ta bättre hand om dig, istället för att fokusera så mycket på vikt. Om du inte får något stöd i dina önskemål, ska du kanske byta läkare eller diabetessjuksköterska och hitta någon som vill vara ett stöd för dig i detta.
Fokus på åtgärder snarare än på din vikt
Det är visserligen sant att även en liten viktminskning har en positiv effekt på diabetes typ 2, men det är inte särskilt bra för oss att haka upp oss på vikten. Istället för att fokusera på kilona, fundera över vilka små saker du kan göra för att hantera din diabetes bättre. Det kan vara att äta hälsosammare, hitta nya sätt att vara mer aktiv på, kontrollera blodsockret regelbundet och att följa din diabetesplan. Kom ihåg att flera faktorer kan samverka för att förbättra din blodsockernivå, oavsett kroppsstorlek.
LÄS ÄVEN: För att du har diabetes…
Se över din användning av sociala medier
Sociala medier och artiklar är ofta en källa till specifika dieter och träningsprogram som ska hjälpa människor att uppnå det som anses vara den ”perfekta kroppen”. Att följa den typen av dieter och träningsprogram är dock inte så meningsfullt, för kom ihåg: det som fungerar för vissa fungerar inte nödvändigtvis för alla. Kanske att du skulle ta och rensa ut i dina sociala medier och avfölja källor till inlägg som leder till skam och dåliga känslor.
Sprid kunskap till andra
Många tror på de fetmarelaterade stigman som finns runt typ 2-diabetes för att de inte har tillräckliga kunskaper om sjukdomen. Här kan du själv bidra genom att informera dina vänner och familjemedlemmar om diabetes. Lär dem om orsakerna till diabetes. Informera dem om att människor i alla former och storlekar kan utveckla diabetes. Om det finns diabetes i din släkt, kan du komma att drabbas av sjukdomen även om du gör allting rätt.
Du kan också berätta för dina nära och kära om vad som krävs för att hantera din diabetes och hur stigman påverkar dig fysiskt och känslomässigt. Att ge människor runt dig fakta och slå hål på vanliga diabetesmyter kan hjälpa dem att utveckla empati och medkänsla och bryta cykeln av stigma.
Ta kontakt med likasinnade
Skuld och stigman kopplade till diabetes kan vara svårt att leva med. Om du upplever att du har svårt att hantera stigmatiseringar, kan du överväga att ta kontakt med likasinnade, gå med i en stödgrupp, eller ta hjälp av en psykolog eller någon som kan hjälpa dig att bearbeta svåra känslor.
LÄS ÄVEN: Min fyrbenta diabetesmedicin
Källor:
World Health Organization, Diabetes
BMJ Open, Diabetes and endocrinology Research,‘I call it the blame and shame disease’
Diatribe.org – How Do We Reduce Diabetes Stigma and Guilt?
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.