Inom träning och fysisk aktivitet hör man ofta om motivation att fortsätta. För att man ska klara det och hålla på med en aktivitet under lång tid måste du vara motiverad.
Vad som motiverar oss är mycket individuellt, och det finns heller inget facit. Vad som motiverar oss är heller inte så viktigt så länge det är något som kommer inifrån och som gör att du ser fram emot att träna. Det kan vara att unna sig något gott efter träningspasset, den sköna känslan när du går och lägger dig efter en lång dag och känner att kroppen har fått arbeta, eller att du ser bra värden på blodsockermätaren.
Oavsett hur du hittar din motivation är det viktigt att du är ärlig mot dig själv. Kommer min motivation att träna inifrån eller är den ett resultat av en upplevd yttre press från din omgivning? Ett exempel jag skulle vilja ta upp här är att enbart träna för att förbättra hälsan, kontra att träna enbart för att forma kroppen på ett visst sätt. Dessa båda motivationsfaktorer kan i värsta fall vara mycket motsägelsefulla.
Hitta den sanna motivationen
Motivation att träna är något som går i vågor, med toppar och dalar. Det finns ingen som är motiverad hundra procent av tiden och som älskar varje träningspass. Jag har åtminstone aldrig träffat en sådan person. Även de mest ivriga träningsentusiasterna upplever ibland att motivationen sjunker, och de har tunga dagar oftare än du kanske tror. Det är högst normalt att vara extra motiverad i några veckor i början av januari och i augusti/september efter att man har unnat sig lite extra på semestern. Ofta handlar denna motivation om att bli av med de extrakilon man inbillar sig att man har lagt på sig på kort tid.
Så vad gör du när kroppen har stabiliserats igen och motivationen börjar tryta? Du måste verkligen hitta den rätta motivationen, djupt inom dig. Varför vill du vara en person som tränar?
Detta är ett ämne som är svårt, och något som jag själv har kämpat med i många år. När jag slutade som aktiv idrottsutövare och började träna på egen hand var jag precis som de allra flesta yngre. Jag ville träna för att jag ville se ut som en fitnessutövare med låg fettprocent och stora muskler. Allteftersom åren går och man blir mogen i huvudet och prioriterar andra saker i livet, inser man att detta varken är särskilt viktigt eller ger så mycket extra i vardagen.
LÄS ÄVEN: Fyra tips för att ta tilbaka makten över din kropp
Den magiska balansen
För att se ut på det sätt som jag ville när jag var 18-19-20 år krävs det ett enormt jobb som inte är förenligt med vare sig arbete, studier, ett socialt liv eller familjeliv. I samma sekund som många unga inser just detta är det många som slutar träna. Eller som faller in i den klassiska jojo-träningsvågen som tränar mycket under perioder av året (ofta efter semestrar).
Med andra ord blir det svårt att hitta den magiska balansen och skaffa sig vanor som gör att du väljer att träna x antal dagar under en vecka resten av ditt liv. Det handlar inte om att komma i form till sommaren eller för ett speciellt tillfälle, utan om att träna för att må bra och vara tillräckligt pigg för att hantera livet året runt.
Din inre motivation
Det är här som den inre motivationen kommer in i bilden, och perspektivet att träna för sin hälsa. Vi som har diabetes kanske har en extra fördel när det gäller att hitta en inre motivation att träna. Om vi bortser från de estetiska förändringarna som kroppen kan genomgå vid regelbunden träning och hälsosam kost, och istället bara låter kroppen förändras som den vill, vet vi att det är mycket enklare att ta hand om sin sjukdom genom att hitta en positiv balans med träning och kost.
Jag säger inte att det är enkelt. Men jag tror att det blir lite enklare om man förmår att flytta fokus från hur man vill att kroppen ska se ut som ett resultat av träning, till hur man vill att kroppen och organen ska fungera som ett resultat av träning. Dessutom samverkar huvudet och kroppen när det kommer till hälsoperspektivet.
Ett träningsprogram där man vill se ut som en fitnessutövare kräver att du gör avkall på otroligt mycket av livets goda som kan vara mycket fördelaktigt ur ett hälsoperspektiv. Till exempel en god måltid, en bra fest med vännerna, en familjefest eller andra sociala tillställningar. Det är absolut inte bra för hälsan att isolera sig för att man vill ha total kontroll över sin kost och träning i hopp om att få drömkroppen. Att träna för hälsans skull inkluderar lite av allt.
LÄS MER: Brutit en ny barriär med öppenhet om diabetes
Flytta fokus
Att klara att flytta fokus från kropp och utseende till hälsa och till exempel blodsockerkontroll är ingen enkel sak. Speciellt inte för oss som är unga. Som jag tidigare nämnde har jag kämpat med detta i många år och gör så än idag. Med detta sagt hjälper den tanken mig de dagar då jag känner att jag har svårt att hitta motivationen. På så sätt kan jag tänka att jag genom att gå och träna åtminstone gör något bra för min hälsa. Och kanske får jag bättre resultat på nästa HbA1c-kontroll, än om jag ständigt hoppar över träningen för att jag inte har motivationen att bygga upp kroppen under en tid.
Av dem jag träffar och pratar med på träningen upplever jag att de som har passerat 30 är mycket bättre på att hitta sin inre motivation och att fokusera på hur mycket energi träningen ger dem under dagen. Att få energi är också ofta målet för de här människorna. Vilket innebär att de inte går och tränar för att ta ut sig maximalt, utan istället avslutar träningen medan de fortfarande känner att de mår bra och har lite krut kvar i kroppen.
Träning ger en boost
Det gör att det är mycket enklare att motivera sig för nästa pass, eftersom man förknippar träning med något som ger en energiboost och som är kul. Det som kännetecknar de här personerna är också att de tränar året runt, till skillnad mot dem som bara fokuserar på kropp, en beach 2021-kropp, bantning, träna bort julkilona och på utseendet. De senare ser man bara träna i perioder under året.
Med andra ord är det mycket bättre att anstränga sig till 80 % resten av livet än att satsa 100 % under korta perioder varje år. För att lyckas med detta måste man hitta sin inre motivation att träna. Den tror jag att man kan hitta genom att fokusera på alla positiva hälsoeffekter som en bra träningsbalans ger.
LÄS ÄVEN: Så kan du lära dig att gilla fysisk aktivitet
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.