Kolhydrater per portion: 43 gram
Fibrer: 18 gram
Ugnsbakad torsk med rotfrukter är vardagsmat som går snabbt att tillaga, är näringsrik och perfekt middagsmat.
Torsk är en mager fisktyp och en bra proteinkälla, men det är inte den enda anledningen till att torsk är så hälsosamt. Vit fisk är nämligen en av våra viktigaste källor till jod – ett näringsämne som de flesta av oss får i oss för lite av. Så varför inte tillaga ugnsbakad torsk med rotfrukter till middag idag?
Byt ut grönsakerna mot andra grönsaker efter önskemål. Jag har här främst använt rotfrukter.
LÄS ÄVEN: Hoisinmarinerade scampi med ugnsbakade grönsaker
Ingredienser
2 portioner
2 torskfiléer à 150 g
1 msk smör
peppar
1 stor gulbeta
2 rödbetor
1 sötpotatis
1 paprika
1 msk olivolja
1 msk sesamfrön
skalet från ½ citron (gärna ekologisk)
salt + peppar
Ärtpuré
100 g gröna ärter, tinade
100 g kikärter
saften av ½ citron eller 1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk sesamolja
salt och peppar efter önskemål
LÄS ÄVEN: Ugnsbakad lax med grönsaker och pesto
Tillagning
1. Skala betona och dela alla grönsakerna i medelstora bitar.
2. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form och ringla över olja, kryddor och sesamfrön.
3. Skala strimlor av citronskal med en potatisskalare och lägg i formen tillsammans med grönsakerna.
4. Grädda i ugnen på 220 grader i ca 12 minuter.
5. Ta ut formen, lägg fisken i mitten med en klick smör och peppar, och grädda i ytterligare cirka 8 minuter tills torsken är lagom stekt.
6. Gör ärthummusen genom att mixa alla ingredienserna i en matberedare. Smaka ev. av med ytterligare kryddor.
7. Servera torsken och grönsakerna med ärthummus.
Källa: Bramat, Därför bör du äta torsk
LÄS ÄVEN: Halloumi-bowl och ugnsbakade rotfrukter
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.