Kolhydrater per portion: 50 gram Fibrer: 16 gram
Om du lagar en rotfruktssallad med ägg till lunch har du faktiskt fått i dig dina ”fem om dagen”, och dessutom kommer du garanterat att bli mätt.
Denna färgglada rotfruktssallad är full av näring och passar perfekt både som lunch och middag. Ägget kan naturligtvis bytas ut mot en annan proteinkälla efter önskemål, t.ex. tofu, fisk eller kyckling.
LÄS ÄVEN: Äggröra med svamp och tomat
Ingredienser
2 portioner
½-1 kålrotshuvud (beroende på storlek)
2 stora morötter
1 rödlök
¼ broccoli
1 msk olivolja
salt + peppar
80 g fullkornsris eller brunt/rött ris
två rejäla nävar färsk bladsallad (jag använde grönkål och spenat)
2 ägg
Tahinidressing:
2 msk tahini
1 tsk sojasås
1 msk risvinäger
1 tsk sriracha
1 tsk honung
Peppar
3-4 msk kokande vatten
LÄS ÄVEN: Mozzarellasallad med nektariner
Tillagning
- Dela rotfrukterna, broccolin och löken i tärningar, ringla över lite olja och krydda och grädda i ugnen på 220 grader i ca 20 minuter.
- Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
- Fördela kålen/salladen i två skålar och skvätt över lite citron.
- Blanda alla ingredienser till dressingen minus vattnet. Späd ut gradvis med vatten tills du har fått en slät och lagom tjock dressing.
- Stek ägg i lite olja i pannan.
- Fördela de ugnsbakade grönsakerna med ris i varje skål och toppa med ägg och dressing.
LÄS ÄVEN: Läckra sommardesserter – helt utan tilsatt socker
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.