Kolhydrater (per 100 g): 16 gram
Den här stora pajen gör du i en ugnsfast form, vilket gör att den blir extra tjock och god.
Paj med ugnsbakade grönsaker och feta passar perfekt både som middag och lunch. Grönsakerna ugnsbakas först, och det ger en extra god smak och konsistens. Använd gärna andra grönsaker om du vill.
LÄS ÄVEN: Laxbowl med bakad sötpotatis, quinoa och avokado
Ingredienser
Receptet är avsett för en ugnsfast form på ca 25×35 cm
8 dl mjöl (gärna 50/50 grovt/fint)
180 gram smör (rumsvarmt)
3 msk olivolja
3-4 msk vatten
¼ tsk salt
2 sötpotatis
2 rödlökar
salt + peppar
2 spetspaprikor
2 msk olivolja
10 ägg
2 msk crème fraiche
1 dl matgrädde
2 förpackningar feta på burk
peppar
LÄS ÄVEN: Vintersallad med kål och citrus
Tillagning
1. Vänd ihop alla torra ingredienser och knåda in smör och vatten tills degen är fast. Låt degen vila svalt i minst 15 minuter.
2. Skala sötpotatisen och dela potatisen, paprikorna och löken i bitar. Ringla över olja och krydda och grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter, tills grönsakerna är mjuka.
3. Tryck ut degen i formen. Stick hål i pajbottnen med en gaffel och förgrädda i 10 minuter.
4. Vispa ihop ägg, grädde, peppar och crème fraiche.
5. Lägg de ugnsbakade grönsakerna i den förgräddade pajformen och smula över fetaosten. Häll äggmassan över.
6. Grädda pajen i ugnen på 210 grader varmluft i 23-45 minuter. Pajen ska ha en gyllene färg på ytan och vara fast inuti.
LÄS ÄVEN: Ugnsbakad broccoliomelett
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.