Det var slutet på gymnasiet och studenten närmade sig da jag fikk en dyrköpt läxa om alkohol och diabetes. Till alla med diabetes där ute och till alla anhöriga, vänner och allmänheten vill jag dela med mig av viktig information.
Jag fick diagnosen diabetes typ 1 på sommarlovet efter ettan i gymnasiet. Det blev en akut resa från vårdcentralen i den lilla byn där jag växte upp och 10 mil till närmaste sjukhus. Eftersom medicinavdelningen var överbelagd fick jag en plats i förrådet. På sjukhuset blev jag kvar i en vecka. Under den tiden gjorde semestervikarierna sitt bästa för att lära mig ”allt” om diabetes. De hade en checklista som de följde. En av alla punkter handlade om alkohol och diabetes. Min pappa svarade bestämt att ”det använder vi inte i vår familj så det behöver vi inte gå igenom”. Sköterskan gjorde sitt bästa och körde en kort genomgång ändå.
I den chock som jag befann mig i under tiden på sjukhuset var det dock svårt att ta in, svårt att sortera, svårt att minnas allt.
I trean på gymnasiet skrev jag mitt specialarbete om diabetes – för att lära mig allt om min sjukdom. Jag ringde och beställde olika broschyrer från diabetesförbundet, letade fakta på biblioteket och läste allt som gick att komma över – utan tillgång till internet eller de böcker om diabetes som finns idag. Det blev 89 sidor skrivna på gammal hederlig skrivmaskin och på köpet fick jag högsta betyg i biologi.
Jag bestämde mig för att ha full kontroll och lära mig leva med min diabetes och inte låta den kontrollera mig eller begränsa något som jag ville göra i mitt liv.
LÄS MER: Hur förkylning påverkar blodsockret
För mycket insulin och för mycket alkohol
Så började slutet på gymnasiet och studenten närmade sig. Det var dags för studentskiva och steget ut i verkliga livet. Flera klasser bestämde sig för att fira tillsammans och så långt ifrån civilisationen som möjligt för att undvika nyfikna föräldrar. Det blev i raststugan på toppen av en slalombacke knappt 3 mil hemifrån. Stämningen var på topp, cateringmaten jättegod och alkohol fanns så att det räckte och blev över.
Men någonting gick snett, jag tog för mycket insulin till tårtan och drack för mycket vodka där alkoholsmaken doldes av grenadine – jag som alltid i vanliga fall hade läget under kontroll började kräkas och mätte ett blodsocker på under 3 mmol/L samtidigt som jag hade alldeles för mycket aktivt insulin i blodet. Som TUR var hade en av mina klasskompisar bil och hon erbjöd sig skjutsa hem mig.
Det blev en lång bilresa, det som normalt skulle ta 30 min att köra tog 2 timmar. Jag minns att jag åt druvsocker, kräktes, åt druvsocker, kräktes… Min kompis berättade att hon fick stanna otaliga gånger och att jag slog kullerbyttor ut ur bilen ner i diket – det minns inte jag. När vi kom hem och jag klev ur bilen föll jag ihop på entregången till huset. Sen minns jag inget mer förrän jag låg i ambulansen och blev matad med druvsocker.
10 mil till sjukhuset där jag fick stanna över natten. Fylld av dåligt samvete över att jag svikit mina föräldrar, som inte visste att jag drack alkohol. Dåligt samvete för min kompis, som missade festen, och dåligt samvete över att jag inte hade haft kontroll över situationen…
LÄS MER: Ställ krav för din egen hälsa
En en dyrköpt läxa
Nästa morgon väcktes jag av sjukhuspersonalen som frågade mig hur mycket insulin jag brukade ta till frukost. På den tiden var det inte tal om kolhydraträkning, utan de olika doserna var lika varje dag och ordinerade av läkare. 6 E svarade jag och fick en vanlig spruta fylld med 6 E. Eftersom jag fortfarande mådde lite illa och av erfarenhet visste att alkoholens blodsockersänkande effekt brukade sitta i även i början på dagen efter valde jag att ta endast halva dosen – vilket visade sig vara ett bra val (resten sprutade jag ut i servetten så att ingen skulle börja ifrågasätta – jag var ju på medicinkliniken, inte på någon avdelning med specialistkompetens på diabetes).
Jag lärde mig en dyrköpt läxa, som hade kunnat kosta mig mitt liv. Utan min kompis snabba agerande hade det förmodligen inte slutat lika bra… Mycket har blivit bättre de senaste 25 åren så som ökad kunskap, tillgång till andra insuliner och nya tekinska lösningar – inte bara för diabetesbehandling utan även mobiltelefoner. Ambulansen har idag inte bara möjlighet att ta blodsocker, utan även ge glukos och kan starta behandlingen på plats.
LÄS MER: Är det svårare att vara spontan när man har diabetes?
Vad du borde veta om alkohol och diabetes
Till alla er med diabetes där ute och till alla anhöriga, vänner och allmänheten vill jag dela med mig av viktig information:
- Alkohol i kombination med diabetes typ 1 kan i värsta fall innebära livsfara om blodsockret blir lågt eftersom alkohol hämmar leverns förmåga att bilda nytt socker
- Tänk på att det ofta behövs mindre insulin vid intag av alkohol
- Om det är fest med dans eller annan fysisk aktivitet behövs ännu mindre insulin eller extra kolhydrater
- Viktigt att berätta för kompisarna hur de ska agera om det går fel – ring ambulans i tid
- Glöm inte att hålla koll på blodsockret
- Ha alltid snabba kolhydrater (t.ex. druvsocker) tillgängligt
- Tänk på att symtom på lågt blodsocker kan blandas ihop med tecken på onykterhet
- Drick ”lagom” och om det går snett – gå inte och lägg dig utan att äta ordentligt med kolhydrater och ta gärna hjälp av någon som kan ha lite extra koll på dig
- Ställ väckarklockan och kontrollera blodsockret
- Det kan behövas mindre insulin till frukosten dagen efter.
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.