Stories och livet Träning och hälsa

Att ge upp är inget alternativ!

Publicerad för första gången: 09.05.16 | Senast redigerad: 12.05.16
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

När Linn insjuknade i diabetes typ 1 saknade jag kunskap om sjukdomen. En viktig del av behandlingen visade sig vara fysisk aktivitet. De råd som finns i dag är att barn och ungdomar med diabetes bör vara fysiskt aktiva minst 60 minuter per dag. Det målet nådde Linn lätt. Hon var knappt sex år gammal och älskade att röra på sig – simma, cykla, springa, klättra och balansera var några av aktiviteterna hon ägnade sig åt.

Accu-Chek Mobile

Att reglera blodsockret i samband med fysisk aktivitet kan dock vara mycket svårt. Men med tiden har vi lärt oss. Det gäller att våga misslyckas, för att lyckas! Vi har testat oss fram, dokumenterat, analyserat och försökt fatta klokare beslut vid nästa tillfälle! Mitt mål är att ge Linn bästa möjliga förutsättningar att lyckas. Det innebär att blodsockernivån bör ligga mellan 4 och 8 mmol/l. Om blodsockret ligger lägre eller högre kan Linns prestationsförmåga påverkas negativt.

annasv19_blogg2
Numera simtränar Linn 6 pass/vecka. Dessutom kompletterar hon med landträning 3 pass/vecka. Att man kan idrotta på hög nivå och prestera bra trots diabetes typ 1 är Linn ett levande bevis på. Men hur gör vi då för att lyckas? Här har jag försökt beskriva de viktigaste framgångsfaktorerna:

Kunskap
Skaffa dig den kunskap som krävs. Det är viktigt att ha förståelse för vad som påverkar blodsockervärdet i samband med fysisk aktivitet. Har du koll på varför fysisk aktivitet inte alltid sänker blodsockret? Har du koll på vad som styr kolhydratbehovet? Visste du att målet bör vara att gå till sängs med samma kolhydratfyllnad oavsett om det är vilodag eller träningsdag? Jag vill betona att vi agerar utifrån den kunskapsnivå vi har idag. Och vi är självklart inte sämre än att vi kan ändra oss när vi får nya insikter.

Kontinuerlig glukosmätning (CGM)
Lär dig använda CGM-enheten så du nyttjar den maximalt. Komplettera med blodsockervärden vid behov! En stor fördel med CGM är att kunna se trenderna och kunna agera förebyggande. Innan en simträning tar Linn alltid ett blodsocker. Utifrån tidigare erfarenhet och vad CGM-enheten visar bestämmer vi hur hon ska agera. Ett blodsocker på 6,0 mmol/l kan tyckas vara perfekt men om CGM-enheten avslöjar att blodsockret är snabbt sjunkande måste Linn få i sig förhållandevis mycket snabba kolhydrater för att klara simträningen. Om CGM-enheten däremot visar en stabil trendpil och vi vet att hon inte har så mycket aktivt insulin i kroppen så kommer hon kunna simma en stund innan hon eventuellt behöver fylla på.

Insulinpumpbehandling
Med insulinpump har du bästa möjliga teknik att åstadkomma bästa möjliga resultat! Jämfört med insulinpenna har du helt andra möjligheter att finjustera behandlingen. Förutsatt att du använder dig av pumpens funktioner så klart. Under en simtävling med maximal ansträngning och mental laddning höjer vi basaldosen (insulindosen som insulinpumpen pumpar in kontinuerligt under en bestämd tidsperiod) rejält för att Linn inte ska få högt blodsocker. Det är en strategi som fungerar förhållandevis bra för oss. Målet är att Linn ska kunna fylla på med banan, russin eller sportdryck mellan loppen. Då ligger blodsockret bra och hon har energi att simma. Under träningspass däremot sänker vi basaldosen. Se Linns illustrativa bilder med beskrivning här.

Accu-Chek Mobile

Bli expert på din egen eller ditt barns diabetes
Diabetes typ 1 är en individuell och mycket komplex sjukdom. Det som fungerar för oss kanske inte fungerar för dig och tvärtom. Du behöver helt enkelt bli expert på din egen eller ditt barns diabetes! Testa dig fram, dokumentera, analysera och försök fatta klokare beslut vid nästa tillfälle!

Ge aldrig upp
Kanske mitt viktigaste råd. Att ge upp är inget alternativ. Du måste våga misslyckas, för att lyckas! Om plan A inte fungerar – lugn! Alfabetet har fler bokstäver. Försök och försök igen! Det gör vi!

Listan på fördelar med regelbunden fysisk aktivitet, motion eller idrott kan göras lång. Kort och gott kan man säga att både kropp och själ mår bra av rörelse, vare sig man har diabetes eller ej. Hitta en aktivitet som du eller ditt barn med diabetes gillar. Vill du bli bäst i världen? Låt inte diabetesen hindra dig! You Can Do It!

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig