Att leva med diabetes resulterar ofta i att man får ett antal frågor. Här ska jag försöka svara på de frågor som människor oftast ställer till mig om diabetes typ 1.
Diabetes typ 1 är en komplex individuell sjukdom, därför kommer svaret på en del frågor naturligtvis att vara beroende på vem du frågar. Min diabetes och din diabetes behöver inte bete sig exakt likadant. Men det finns också en hel del allmänna fakta om sjukdom. Hur som helst, här tar jag upp de tio frågor som människor oftast ställer till mig.
Kanske lär du dig något nytt idag. Eller du kanske känner någon som behöver veta detta? Nästa gång du får ett antal frågor om diabetes typ 1 kan du bara dela den här artikeln.
1. Kan du som har diabetes äta livsmedel som innehåller socker/kolhydrater?
Det här är en fråga som jag ofta, men ofta med tonen: ”Men kan du verkligen äta det där?”.
Med dagens insulinkvalitet kan jag som alla andra utan diabetes äta det jag vill. Jag behöver bara sätta insulin.
LÄS ÄVEN: På dåliga dagar är det viktigt att komma ihåg de bra dagarna
2. Leder diabetes till viktuppgång?
Egentligen inte. Men av egen erfarenhet vet jag att det är svårare att gå ner i vikt om man har diabetes typ 1. Det handlar om så mycket mer än vad du stoppar i dig och hur aktiv du är. Blodsockret måste också hållas på en stabil nivå.
3. Kan man bli botad från diabetes typ 1?
Nej, tyvärr. Det här är en sjukdom som man måste leva med resten av livet.
LÄS ÄVEN: Ångest och depression gjorde att jag inte fick kontroll över min diabetes
4. Förkortar diabetes livslängden?
Om detta tvistar de lärda. Men som en grundregel, nej.
Man kan bli långt över 80 år med diabetes, oavsett typ. Detta beror till stor del på att behandlingen och behandlingsmålen har blivit så mycket bättre de senaste 30 åren.
5. Är det farligt att ha diabetes typ 1?
Inte om man sköter sin diabetes. Det finns många faktorer som spelar in här. Hur bra blodsockerkontroll har du? Har du några andra sjukdomar? Hur bra är du på att reglera ditt blodsocker så att det är optimalt?
Diabetes har för min del lett till ett antal farliga situationer eftersom mitt blodsocker ibland sjunker så snabbt att varken jag eller den kontinuerliga blodsockermätaren hinner registrera det. Det senaste året har jag brutit två revben, drabbats av en knäfraktur och en fraktur på hälbenet. Jag kanske bara har haft en väldig otur?
LÄS ÄVEN: Inte ovanlig att man upplever stigmatisering på grund av diabetes
6. ”Min mormor blev blind på grund av sin diabetes. Kommer du också att bli blind?”
(Den här frågan kommer i flera varianter, men med samma katastroffokus.) Svaret på den här frågan är: Det vet jag inte. Om du har bra blodsockerkontroll är risken mindre att du utvecklar diabetes retinopati. Men hos vissa utvecklas detta oavsett. Bra blodsockerkontroll är också a och o här.
7. Vilken typ av diabetes kräver att man sätter insulin med penna eller pump?
Diabetes typ 1 främst. Vid diabetes typ 1 är betacellerna i bukspottskörteln som producerar insulin satta ur spel. Insulin sänker blodsockret genom att starta en serie processer som överför glukos från blodet till cellerna.
Vid diabetes typ 2 kan man behandla det med kost och träning, eller med kost, träning och tabletter. Och om detta inte ger önskat resultat – insulin.
8. Vad orsakar typ 1-diabetes?
Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom som vanligtvis orsakas av kroppens immunsystem felaktigt uppfattar cellerna som producerar insulin i bokspottkörteln som främmande och förstör dem. Man vet inte helt säkert vad som är orsaken till detta, men troligtvis är det en kombination av arv och okända miljöfaktorer.
LÄS ÄVEN: Det hårda jobbet bakom ett perfekt långtidsblodsocker
9. Är diabetes typ 1 ärftligt?
Diabetes typ 1 har låg ärftlighet. Även om ca 30 procent av oss kan ha gener som gör att vi är predisponerade för sjukdomen är det ytterst få som utvecklar diabetes typ 1 – bara mellan 0.3 och 0,5 procent av befolkningen.
10. När upptäcktes diabetes?
Första gången diabetes nämns är förmodligen runt 1550 f.Kr. I en papyrusrulle från Egypten nämns en sjukdom som gör att patienterna kissar mycket och snabbt går ner i vikt. Diagnosen fick förmodligen sitt namn 1300 år senare av Apollonius från Memfis och betyder ”att gå igenom”.
Har du något du funderar på om diabetes?
Källor:
www.levmeddiabetes.no
www.diabetes.no
www.fhi.no
www.snl.no
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.