Stories och livet

Diabetesavfall: Är min sjukdom ett miljösvin?

Publicerad för första gången: 19.09.24
Linda med sitt diabetesavfall: Är min sjukdom ett miljösvin? Foto: Liviu Pop/Rouge et Noir Photography.

Som diabetiker som är bortskämd med att ha både insulinpump och kontinuerlig glukosmätare har jag insett en sak under årens lopp: jag bidrar inte direkt till att mängden skräp minskar. Diabetesen skapar mycket diabetesavfall. 

Det gör att jag har följande fråga: Det måste väl gå att paketera utrustningen med mindre emballage eller att delarna kan återanvändas? Jag vet att det finns starka krafter i EU som arbetar för just detta mot producenterna. Men vad krävs egentligen?

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Världen över finns det cirka 4 miljoner människor med diabetes, 10 % av dessa har typ 1.

Siffror från norska Statistisk Sentralbyrå visar att norrmännen genererar 427 kg hushållsavfall per capita. Vi kan nog tryggt utgå ifrån att en person med diabetes – oavsett typ – bidrar till att sopberget växer mer än en genomsnittlig person, även om det inte finns några uppenbara källor till detta.

Vem behöver att den negativa stressen som en kronisk sjukdom innebär dessutom bidrar till att skräpa ner vår planet? Det är bare en tanke…

LÄS ÄVEN: De tio vanligaste frågorna jag får om diabetes typ 1

Naturligtvis kan inte allt återvinnas

Det är naturligtvis mycket av utrustningen som INTE kan återvinnas: slangar från insulinpumpar, kanyler/sprutor, tomma injektionsflaskor för insulin. Den enda lansetten du byter ut varje skottår, pumpnålar eller infusionsset – och remsor. Detta är avfall som ska hanteras enligt de rutiner som tillämpas på din kommuns miljöstationer. Om du är osäker, ta kontakt med de som hanterar avfall i din kommun.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

OBS! Sådan utrustning ska INTE lämnas in till apotek. Till apoteket ska endast mediciner lämnas in för destruktion.

LÄS ÄVEN:  Inte ovanlig att man upplever stigmatisering på grund av diabetes

Mycket emballage skapar mycket diabetesavfall

Men hur är det med förpackningarna? Kan vi göra något åt dem? Läkemedelsförpackningarna och förpackningarna för utrustning måste man kunna göra något åt. Som apoteksanställd är jag tyvärr medveten om att det europeiska förfalskningsdirektivet för läkemedel kräver att alla askar och förpackningar ska paketeras i en ordentlig behållare som gör det svårt för obehöriga att öppna förpackningarna. Detta har dessvärre fått till följd att i synnerhet tablettförpackningar och -burkar innehåller mer emballage. Det ryktas att det arbetas med att hitta en bättre lösning för detta.

Kom gärna med förslag. Skicka gärna en liten påminnelse till producenterna.

Men under tiden kan vi använda fantasin. Sök på ”diabetes upscycle” på Google för förslag på vad du kan använda tomma injektionsflaskor eller tomma askar för testremsor till.

Källa:
Statistisk sentralbyrå,
Avfall fra hushalda
beyondtype1.org

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile