Kolhydrater: 37,5 gram per portion (3 sötpotatistortillas)
Fiber: 4,5 gram per portion (3 sötpotatistortillas)
Här pratar vi om en läcker twist på den tidlösa tacon – prova en fisktaco full av spännande smaker, färger och texturer.
Visste du att det är mycket lättare att göra hemmagjorda tortillas än du kanske tror? De traditionella mexikanska tortillorna är gjorda av majs, vete eller en kombination av de båda. Jag har däremot valt att använda sötpotatis för en rund och utsökt söt smak – som lämpar sig väl för en kryddig och syrlig taco! Jag rekommenderar dig att testa detta.
Vad sägs om att imponera på middagsgästerna i helgen?
LÄS ÄVEN: HOISINMARINERADE SCAMPI MED UGNSBAKADE GRÖNSAKER
Ingredienser
För 2 portioner behöver du:
Sötpotatistortillas (16 st):
600 gram sötpotatis
Ca 150 gram vetemjöl
1 tsk salt
Fisk- och kryddblandning:
300 gram torsk eller annan fisk efter önskemål
2 tsk paprikapulver
2 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk salt
1 tsk oregano
1/2–1 tsk cayennepeppar
Mangosalsa:
1 mango (200 gram)
1/2 rödlök (50 gram)
150 gram körsbärstomater
Saften av 1/2 lime
Avokadokräm:
1 avokado
2 msk gräddfil
1 vitlöksklyfta
1/4 tsk cayennepeppar
1/4 tsk curry
1/3 tsk salt
Saften av 1/2 lime
Spicy dressing:
½ paket gräddfil
1 tsk kryddblandning
1 tsk sukrinsirap eller motsvarande
En skvätt lime
Tillbehör:
Isbergssallad
Färsk koriander
Så här gör du
- Börja med sötpotatisen till sötpotatistortillorna. Jag hittade av en händelse lila sötpotatis i affären och valde det, men det går lika bra med orange sötpotatis.
- Skala sötpotatisen, väg upp 600 gram utan skal och dela sötpotatisen i tre till fyra stora bitar. Baka bitarna i ugnen på 150 graders över- och undervärme tills bitarna är helt mjuka.
- Under tiden kan du göra avokadokrämen genom att lägga alla ingredienserna i en liten skål och blanda till en jämn röra med stavmixer.
- Tillred även mangosalsan genom att skära mango, tomat och rödlök i små tärningar och skvätta över lite lime.
- Blanda ihop kryddblandningen och gör klart gräddfilsdressingen genom att blanda gräddfil, en tesked av kryddorna, lite sötningsmedel och en skvätt lime.
- När sötpotatisen har svalnat lägger du den i en skål och mosar den till puré med stavmixer eller genom att använda en gaffel.
- Tillsätt mjöl och salt och arbeta ihop till en fast deg. Dela degen i 4 lika stora bitar och dela sedan dessa i 4 delar på nytt så att du har 16 små degar som du rullar till kulor.
- Kavla ut tortillorna så tunt du kan och stek i torr panna på medelhög till hög värme. Vänd tortillorna när de har fått bruna stekfläckar. Tryck ner tortillorna med stekspaden när de reser sig i stekpannan.
- Lägg de färdigstekta tortillorna i en fuktig kökshandduk.
- Gnid in fisken med önskad mängd kryddblandning och stek i lite olja i pannan tills fisken flagnar.
- Fyll tortillorna med sallad, fisk, avokadokräm, mangosalsa, gräddfilsdressing och färsk koriander.
- PS: frys in de återstående tortillorna i en brödpåse – så har du till din nästa tacomiddag!
Hoppas det smakar bra!
LÄS ÄVEN: VIETNAMESISK NUDELSALLAD MED SCAMPI
Källa för beräkning: matvaretabellen.no och tillverkarnas hemsidor.
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.