Mat och recept

Glasstårta med maränger

Publicerad för första gången: 16.01.17 | Senast redigerad: 17.01.17
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Vår bloggare Hanne Storhaug ger dig sitt bästa recept – som du faktiskt vågar bjuda hela familjen på.

Accu-Chek Mobile

Tårtor med konstgjorda sötningsmedel blir sällan lika goda som vanliga tårtor, och kanske drar du dig för att bjuda resten av familjen på dem. I denna glasstårta med maränger har hälften av sockret bytts ut, och den är lite nyttigare än originalet men fortfarande supergod.

Så här gör du glasstårtan med maränger:

Kolhydratinnehåll: cirka 22 g per 100 g

Marängbotten (24 cm form)

Du behöver:
3 äggvitor
75 g Sukrin Gold
75 g kokosblomsocker

OBS! Se upp så att du inte får med något av äggulorna när du separerar äggen. Detta är viktigt, annars blir marängen inte styv.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Tips! Gör marängbottnen på kvällen och glassen dagen därpå.


Foto: Hanne Storhaug-Jensen

Gör så här:
Du börjar med att vispa äggvitor, kokosblomsocker och sukrin till en styv smet. Rita med blyerts runt den största delen av formen och bre ut marängsmeten innanför cirkeln (bild 1). Tryck ner toppen på kakformen en smula i den fuktiga marängsmeten så att det blir märke (bild 2). När marängen är gräddad ska ringen på, och den sitter bättre om du redan har gjort ett märke. Ta av formen och grädda marängen vid 100 grader i fyra timmar.

Glass (24 cm form)

Du behöver:
3 äggulor
75 g Sukrin Gold
75 g kokosblomsocker
½ l vispgrädde
2 dubbla Daim (2×56 g) eller 100 g sockerfri choklad, hackad
2 msk kallt. starkt kaffe (kan uteslutas)

Tips! Originalreceptet är med Daim, men du kan du gärna byta ut den mot sockerfri mörk choklad.

Gör så här:
Vispa vispgrädden med kokosblomsockret, och häll över i en ny bunke. Visa äggulorna tillsammans med sukrin. Rör ihop med en slickepott (för att inte vispa luften ur blandningen). Blanda ner kallt kaffe och hackad choklad. Placera formen på den gräddade marängen och häll i krämblandningen (bild 4). Frys i minst fyra timmar.


Foto: Hanne Storhaug-Jensen

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant