Mat och recept

Grön gratäng med blomkål och kikärtor

Publicerad för första gången: 14.12.24
Grön gratäng med blomkål och kikärtor Foto: Hanna Fjeldheim Dale.
Kolhydrater: 160 g per hel form
varav 43 g fibrer

Den här gröna växtbaserade gratängen är fantastisk ”comfort food”!

Näringsrik och full av smak. Servera den med en grönsallad och eventuellt lite färskt bröd vid sidan av. Alternativt kan du ha den som tillbehör till kött eller fisk.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

PROVA ÄVEN: Fyllig tomatsoppa med rostad jordärtskocka

Ingredienser

En ugnsfast form/6–8 portioner

Ett blomkålshuvud
2 msk olivolja
1 tsk paprikapulver
salt + peppar

200 g gröna ärtor
2 vitlöksklyftor
2 dl grönsaksfond
1 msk grön pesto
2 msk crème fraiche
saften av 1/3 citron
salt + peppar

250 kikärtor
En boll mozzarella (125 g)
4 rågade msk riven parmesan

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Tillagning

1. Dela blomkålen i små buketter och lägg bitarna i en ugnsfast form. Ringla över olja och kryddor. Grädda i ugnen i 200 grader tills blomkålen är gyllene, ca 10–15 minuter.

2. Tina gröna ärtor och lägg ärtorna i en skål (eller en matberedare) tillsammans med vitlök, fond, crème fraiche, pesto och citron. Rör jämt tills du får en grön sås. Smaka av med salt och peppar.

3. Lägg kikärtorna i formen tillsammans med blomkålen och vänd ner den gröna såsen. Toppa med skivor av mozzarella och riven parmesan.

4. Grädda formen i ugnen tills osten har smält, ca 10 minuter.

PROVA ÄVEN: Biffragu på högrev

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant