Jag vet att det kan vara svårt att se långtidsvärdet som något annat än ett definitivt betyg. Men jag tror att det är nyttigt att inte lägga för mycket vikt vid det – för att undvika att drabbas av akut kontrollbehov, stress och ångest.
När jag är ute och föreläser om typ 1 diabetes för de som inte är insatta i vad ett liv med sjukdomen innebär, brukar jag göra en jämförelse som många kan sätta sig in i:
”De flesta har gått på gymnasiet. Ni vet, de där tre åren när man kämpar hårt med alla kurser för att få bra betyg. Kanske är målet satt på att komma in på en viss högskoleutbildning. Du går på lektionerna, tar anteckningar, pluggar på, skriver prov efter prov. Varje litet snedsteg vet du riskerar ett sämre betyg, och minskar risken att nå ditt mål. Det är en stress och press. Efter tre år står du där och hoppar och sjunger. Vit mössa på. Till hösten ska du flytta hemifrån och börja på högskolan. Du klarade det!”
”Nu tänker vi att gymnasiet är ett liv med typ 1 diabetes. Bara tanken på att gå i skolan för LIVET är rätt tung, eller hur? Och då får du dessutom ta bort rasterna, håltimmarna och loven. Inga lediga kvällar eller helger. Du pluggar, skriver prov och blir betygsatt konstant. Men målet är inte att komma in på en högskola. Målet är en god hälsa, utan komplikationer.
Ett långt liv. Snacka om viktigt att inte ta några sneda steg..!”
Ingen elev är duktig i ALLA ämnen
Leva med typ 1 diabetes är något man gör varje sekund, minut, timme, dag, vecka, månad… alla år. Hur vi tar hand om oss idag har direkt inverkan på hur vi mår om 10, 30 och 50 år. Det är fakta.
När vi lämnar blodprov hos läkaren får reda på hur vårt HbA1c ser ut – vårt långtidsvärde från de senaste veckorna. Det finns ett nationellt riktmärke för hur man ”bör” ligga i värde för att vara utom risk för framtida komplikationer. Detta är vårt ”betyg” som typ 1 diabetiker. Och risken är stor att man tar detta på väldigt stort allvar.
Men tänk nu tillbaka på scenariot med gymnasieskolan. Tänk på hur ingen elev är duktig i ALLA ämnen. Engelska kanske går smärtfritt, medan idrott är jättesvårt. Eller så är samhällskunskapen lätt, medan matte är superknepigt. Tänk på hur livet ibland kommer emellan och man skriver dåligt på ett prov. Tänk på hur man kan plugga i 100 timmar, få alla övningsuppgifter rätt – och ÄNDÅ misslyckas på provet. Visst är det så?
LÄS MER: Vid årets tolvslag lovar jag mig inte ett lägre HbA1c
HbA1c är inte ett betyg på dig som person
Det berättar inte om du är ”duktig” eller ”missköter dig”. Det är en siffra som visar långt ifrån hela verkligheten.
Man kan ha ett lite högre HbA1c, men ett väldigt stabilt blodsocker, och därför må exemplariskt. Man kan ha ett lite lägre HbA1c, men i vardagen pressa sig hårt och har 4–5 insulinkänningar om dagen. Det mår inte kroppen bra av.
Försök tänka rationellt kring fenomenet långtidsvärde. Precis som allt annat gällande typ 1 diabetes – och livet generellt – så är allt väldigt individuellt. Jämför inte dig och dina värden med någon annans – ni lever inte samma liv och har därför inte samma förutsättningar. För en dialog med din läkare om vad som är optimalt för just DIG och din livssituation. Sätt rimliga mål, och se till att fira när du har nått dem!
LÄS MER: Om HbA1c och andra diabetesord – en diabetesordlista
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.