Kolhydrater per portion: 35 gram
Fiber per portion: 3,5 gram
Fiskgratäng måste vara ett av de bästa sätten att tillaga fisk så att hela familjen ser fram emot en fiskmiddag! Med makaroner och sprött lock blir den alltid en vardagsvinnare.
Du tänker kanske att det tar lång tid att laga fiskgratäng från grunden, men det tar faktiskt inte mer än 15 minuter att förbereda den innan du låter ugnen sköta resten. Prova gärna själv!
PROVA ÄVEN: Ugnsbakad broccoliomelett
För 4 portioner behöver du:
600 gram torsk eller sej, själv har jag använt tinad sej
4 dl lättmjölk
3 ägg
50 gram vetemjöl
1 tsk salt
½ tsk peppar
¼ tsk muskot
¼ tsk vitlökspulver
100 gram makaroner, fullkorn
30 gram ströbröd eller motsvarande
En liten näve riven parmesan
Så gör du:
- Koka upp en kastrull med vatten och rikligt med salt. När vattnet kokar lägger du i en den tinade fisken/färsk fisk. Tillaga fisken på medelhög värme tills den börjar flagna lätt.
- Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
- Koka makaroner, men häll av vattnet innan makaronerna är genomkokta – makaronerna tillagas klart i ugnen.
- Koka upp tre dl av mjölken i en kastrull med salt, peppar, riven muskot och vitlökspulver. Vispa ut vetemjölet i den resterande dl mjölk (redning) och häll upp i kastrullen när mjölken och kryddorna har kokats upp hastigt. Värm på medelhög värme på platta och vispa tills du fått en tjock sås.
- Stäng av värmen och vispa i äggen ett i taget. Avsluta med att hälla i makaronerna.
- Ta fram en ugnsfast form och fördela fisken (i bitar) i formen. Häll över såsen med makaronerna och strö ströbröd och parmesan ovanpå innan du sätter in formen i ugnen.
- Grädda gratängen i ca 30 min mitt i ugnen, och låt den gärna vila i 10 min efter gräddning så att gratängen sätter sig före servering.
- Servera med smörångade grönsaker – eller en färsk sallad om du föredrar det!
PROVA ÄVEN: Grön lasagne
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.