Mat och recept

Hemlagad granola med banan och tahini

Publicerad för första gången: 15.05.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Hemlagad granola Foto: Hanna Fjeldheim Dale.

Kolhydrater per 100 g: 27 g

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Varav fiber: 10 gram

Hemlagad granola är perfekt till frukost, till exempel som topping på yoghurt. Och den här hemlagade varianten med tahini är extra krispig och god.

Det finns många olika typer av granola på butikshyllorna, men visste du att du enkelt kan göra din egen hemlagade granola? Det gör trots allt att du vet exakt vad den innehåller. Här är mitt recept på hemlagad granola – prova det precis som det är eller använd det som utgångspunkt för att göra din egen variant.

Det här receptet ger en granola med 27 gram kolhydrater per 100 gram, men kom ihåg att du inte behöver använda mycket. Strö till exempel lite över yoghurten för lite extra smak.

LÄS ÄVEN: Läcker tonfisksallad

Ingredienser

Recept för 1 bakplåt

Accu-Chek Instant

5 dl stora havregryn
1 dl linfrön
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl mandlar, hackade
1 dl valnötter, hackade
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
¼ tsk vanilj
1 mogen banan
2 msk honung
1 msk tahini
1 msk rapsolja

LÄS ÄVEN: Viatnamesiska sommarrullar med scampi och jordnötsdipp

Tillagning

1. Blanda alla torra ingredienser i en blandningsskål.

2. Mosa bananen med en gaffel och vänd i tahini, honung och olja.

3. Vänd i den våta bananblandningen i torrvarorna, och häll ut allt på en bakplåt.

4. Grädda i ugnen på 160 grader (gärna varmluft) i ca 50 minuter. Vänd granolan ungefär en gång i kvarten så att den inte bränns vid. Låt svalna.

5. Förvara i en glasburk med lock.

LÄS ÄVEN: Lammgryta med sötpotatis

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant