Här har jag samlat tre enkla och goda julrecept, perfekta att servera dina gäster eller att njuta av själv.
Julrecept på glögg
Doften av glögg är ljuvlig och här kommer ett julrecept som fungerar bra för dig med diabetes. Självklart går glöggen att göra alkoholfri.
Du behöver:
En påse glöggkryddor alternativt
2 kanelstänger
12 hela nejlikor
2 torkad ingefära, bitar, hel
1 tsk kardemummakärnor
3 pomeransskal
2 dl russin
2–3 dl okryddat brännvin
2 flaskor rött, fruktigt vin eller alkoholfritt vin
1,5 dl sötströ (Stevia eller Nicks)
Ca 3 cl konjak
Så gör du:
- Lägg glöggkryddor (finns i kryddhyllan i mataffären) eller använd kanel, nejlika, ingefära, kardemummakärnor, pomeransskal och russin. Oavsett, lägg allt i en burk och häll på okryddat brännvin tills kryddorna är täckta.
- Förslut med tättslutande lock. Låt detta stå och dra i fyra dagar. Gör du alkoholfri glögg, lägg kryddorna med det alkoholfria vinet, så att kryddorna täcks.
- Skaka burken då och då.
- Sila av vätskan i en kastrull. Tillsätt de två flaskorna rött vin samt sötströ. Värm försiktigt på svag värme tills ströet löst sig. Smaka av om du vill ha mer. Tillsätt konjak, lite i taget och smaka av.
- Häll upp på flaska och förvara svalt, då håller den i två månader. Tänk på att alkohol innehåller socker.
Ischoklad
Världens enklaste ischoklad! Receptet går utmärkt att smaksätta med tillexempel lite konjak eller rom, alternativt lite rivet apelsinskal.
Du behöver:
200g kokosfett
250g mörk sockerfri choklad, till exempel Nicks.
Så gör du:
- Smält kokosfettet i en kastrull.
- Hacka chokladen grovt och lägg ner i kokosfettet, rör kraftigt tills chokladen är smält.
- Häll upp i små formar och ställ kallt tills de stelnar.
Juliga kanel- och dadelbollar
Även diabetiker blir sugna på något sött till kaffet. Dessa bollar innehåller dadlar, vilket påverkar blodsockret, däremot ingen annan sötning. Goda och fulla med energi. Jag brukar göra ganska små bollar, eftersom de dels innehåller dadlar, dels faktiskt är ganska mättande.
Du behöver:
2 dl havregryn, gärna fibrer
150 g torkade kärnfrai dadlar
2 krm flingsalt
ca 2 msk vatten
1 msk cocosfett
2,5 msk kakao
Så gör du:
- Mixa havregrynen i en matberedare. Tillsätt dadlar, 0,5 msk kanel, ungefär hälften av saltet och lite i taget och låt matberedaren gå tills det blir en jämn smet.
- Blanda kakao med resten av kanelen och en dutt av flingsaltet. Forma smeten till små bollar och rulla dem sedan i kakao/kanelpulvret.
- Förvara bollarna i kylen.
- Testa gärna att pressa ner lite saft från en apelsinklyfta i smeten. Då kanske du behöver minska på vattnet, prova dig fram.
LÄS ÄVEN: Blodsockervänliga mellanmål
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.