Den här kakan är helt enkelt ganska genial. Den är rå (dvs. inte tillagad), gluten- och laktosfri, och dessutom sååå lätt att göra. Det enda du behöver är en bra mixer/matberedare och sedan är det bara att prova på härligheten. Kakan görs på en bas av nötter, dadlar och frukt, så den innehåller massvis med nyttiga fetter och naturligt fruktsocker från källor med högt fiberinnehåll. Det är dock viktigt att notera att dessa sockerkällor fortfarande bidrar med kolhydrater, och måste beaktas vid bedömningen av insulindos etc. Men naturligt fruktsocker i kombination med fett från nötter gör att den här kakan har en mycket gynnsam och balanserad effekt på blodsockret jämfört andra sötsaker! Kakan kan mycket väl frysas, och kan därför göras i god tid innan den serveras. Det här är en riktig godsak, men tänk på att dela den med någon du älskar, för det är också en riktig energibomb, så det räcker med en bit. Hoppas det smakar!
En liten rund kakform
Botten
• 200 g mandlar
• 100 g hasselnötter
• 20 små dadlar/12 stora Medjooldadlar
• En nypa havssalt
• 2 tsk kokosolja
• 1 tsk kanel
• 1 tsk kardemumma
Kör alla ingredienser till en smulig fast massa i en stark matberedare/mixer. Pressa ut massan i bottnen av en kakform. Det är bra att klä formens botten med bakplåtspapper.
Fyllning 1
• 250 g naturella cashewnötter, blötlägg över natten
• Rivet skal och saft av 1/2 citron
• Rivet skal och saft av 1/2 apelsin
• 2 msk honung (eller steviadroppar eller annan “sockerfri ” sötning)
• 2 msk kokosolja
• 2 frysta bananer
Blanda alla ingredienser i en stark matberedare tills du får en jämn och slät massa med krämig konsistens. Häll över cashewkrämen över kakbottnen.
Fyllning 2
• En fryst banan
• En låda jordgubbar
• 1 msk honung (eller steviadroppar eller annat “sockerfritt” sötningsmedel)
Om du använder frysta jordgubbar, tina dem lätt och pressa ut lite av vattnet. Kör jordgubbarna och bananen i mixern till en slät jordgubbskräm. Häll över jordgubbskrämen ovanpå cashewkrämen. Sätt kakan i frysen i minst 2 timmar före servering. Ta ut den ca 30 minuter innan den ska serveras.
Njut!
Bästa hälsningar från,
Hanna Dale
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.