Kolhydrater per 100 gram färdigstekt granola: 50 gram
Fiber per 100 gram färdigstekt granola: 11 gram
Med hemmagjord krispig granola får du full överblick över innehållet, och du kan därför anpassa receptet efter dina egna önskemål.
Många av granolasorterna i butiken är proppfulla med socker och onödiga ingredienser, och de som inte är det saknar ofta tillräckliga smaktillsatser i form av nötter och frukt. Det är därför jag föredrar att göra min egen – det finns inget som smakar bättre som topping på grekisk yoghurt eller kylskåpsgröt än hemmagjord granola!
PROVA ÄVEN: Scones med havre, Biola och valnötter
Ingredienser
Till en stor burk, t.ex. en stor glassförpackning, behöver du:
50 gram fibersirap (t.ex. Sukrinsirap)
50 gram smält smör eller smakneutral olja
2 tsk kanel
1 tsk flingsalt
2 dl äppel- eller apelsinjuice
50 gram russin
50 gram torkade tranbär
50 gram kokosmassa
100 gram mandlar, hackade
50 gram valnötskärnor, hackade
400 gram havregryn, lättkokta
PROVA ÄVEN: Mandelkakor med havre och dadlar
Så här gör du
- Förvärm ugnen till 120 grader, varmluft.
- Vispa samman sirap, smält smör/olja, kanel, salt och juice i en skål.
- Blanda samman alla de torra ingredienserna i en större skål och tillsätt vätskan.
- Vänd ihop allt med en slev och använd gärna händerna för att ”massera” in vätskan ordentligt. Jag gillar när det blir några klumpar i blandningen, så att granolan får en mer smulig konsistens.
- Stek granolan i 45–60 minuter. Vänd granolan några gånger under stektiden så att allt blir krispigt och lika genomstekt.
Källa för beräkning: matvaretabellen.no och tillverkarnas hemsidor.
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.