Får i kål kan användas till så mycket, så vad sägs om att laga denna goda och näringsrika lammgryta?
Kolhydrater: ca 2 g per 100
Detta behöver du:
Ca 1 kg får i kål eller annat lammkött med eller utan ben
1 stor lök, gärna med det gröna kvar
2 cm färsk ingefära, finhackad
1 tsk mald gurkmeja
1 ½ tsk mald kardemumma
½ tsk cayennepeppar
1 stor sötpotatis
1 liter god buljong
Salt
Sojasås, kan hoppas över
Smör eller olivolja för stekning
Tips! Frys ner alla benrester från kyckling- och köttmiddagar. När du har samlat på dig tillräckligt mycket kan du göra en god buljong på benen, till exempel efter detta recept (Enkelt recept på oxbuljong- Lev med diabetes.no). Det går även bra att använda ben från andra djur när du gör buljong. Hemlagat är både mer näringsrikt och fritt från oönskade tillsatser.
Så gör du:
- Bryn köttet på alla sidor i en järngryta eller stekpanna. Ställ åt sidan.
- Skrapa ev. bort brända rester från grytan innan du fräser finhackad lök (inte det gröna, det sparar du till sist), vitlök och ingefära på medelhög värme tills löken är blank och mjuk.
- Lägg i kryddor och fräsa med i en halvminut under omrörning. Tillsätt ev. mer olja eller smör så att maten inte bränner fast i botten.
- Lägg över det brynta köttet i grytan och häll i buljongen. Koka upp och sänk värmen tills det sjuder. Låt sjuda i cirka 1,5 till två timmar.
- Lägg i hackad sötpotatis de sista 20 minuterna.
- När grytan är klar smakar du av med salt och eventuellt lite sojasås.
- Toppa gärna med något grönt som dekoration, till exempel det gröna på en lök eller lite färska örter.
LÄS ÄVEN: Thai-inspirerad kycklingsoppa
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.