Mellanmålet, eller ska jag säga ”jag hinner inte äta”-målet, eller kanske ”jag glömmer lätt”-målet, är det målet som i alla fall på min lista ofta prioriteras bort.
Dock behöver jag nu krypa till korset och erkänna både för mig själv och för andra att det är just melliset som faktiskt kan vara avgörande för hur min dag, kväll och natt kommer att te sig.
Med det sagt delar jag här med mig av ett recept som både ger mig energi, stabilare blodsocker över dygnet och därmed bättre livskvalitet. Känn inte att receptet måste följas till punk och pricka. Se det som inspiration och låt er inte hindras för att just en ingrediens saknas. Ta vad du har och tycker är gott.
LÄS ÄVEN: Blodsockervänliga mellanmål
Overnight oats
Overnight oats är perfekt att förbereda och spara i en burk. Lätt att ta med och äta lite i farten, på bussen, innan träningen eller hämtning av barn. Jag brukar använda (på ett ungefär) följande:
Blanda torra ingredienser såsom
- Havregryn
- Havrekli
- Chiafrön
- Hackade nötter ex hasselnöt eller cashewnöt
- Ev ekologiska kokosflingor
- ¼ rivet äpple eller päron, eller om du hellre vill ha bär såsom blåbär eller hallon. Använda frysta, de hinner tina i burken över natten.
- Häll i lite kanel, kardemumma och en dutt vaniljpulver
Tillsätt havremjölk så att det med råge täcker ingredienserna. Det är gott att använda kokosmjölk också, jag brukar ta lite av varje.
Rör om ordentligt och låt stå i kyl, gärna över natten. Det är gott att strössla lite granola på toppen när man ska äta det. Det viktiga är inte att ha många ingredienser, det viktiga är att det känns rimligt att göra, ta med och äta. Dutta gärna på lite ekologiskt jordnötssmör till servering, väldigt väldigt gott till!
LÄS ÄVEN: Mitt komplicerade förhållande till mellanmål och frukt
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.