Stories och livet

Med diabetes på jobbresa – en utmaning

Publicerad för första gången: 23.02.17 | Senast redigerad: 20.01.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Blodsockermätare på flygplan - diabetes på jobbresa Foto: Privat.

Jag reser en del i mitt jobb, både i Norge och i utlandet. På sistone har jag börjar tänka på allt jag planerar när jag ska resa till en okänd plats. Numera går det i princip av bara farten, men när jag sammanfattar de förberedelser jag gör innan jag åker någonstans, är det faktiskt en hel del.

Jag bestämde mig tidigt för att min diabetes inte skulle få styra mitt liv, och att jag skulle fortsätta att göra det jag ville. Självklart har detta varit knepigt ibland, och emellanåt har min diabetes hindrat mig från att göra allt jag vill. Så är det bara och så kommer det att fortsätta att vara.

Accu-Chek Mobile

Viktigt att ha med rätt mat

För det första är det själva resan. Om jag ska resa långt måste jag ta med mat och något extra tilltugg i väskan. Visst kan jag köpa något att äta på vägen, men jag vill gärna veta vad jag stoppar i mig. Om jag äter något som jag inte riktigt vet vad det innehåller, kan jag dosera insulinet fel. Och då kan jag antingen bli väldigt låg eller väldigt hög. Inget av dessa båda alternativ är något vidare om man exempelvis sitter på ett flygplan. Därför tar jag nästan alltid med egen mat när jag är på resande fot.

LÄS ÄVEN: Diabetes och ny på jobbet?

Håller mig i form

Jag brukar även kolla upp vilka träningsmöjligheter det finns på stället jag ska till. För att hålla blodsockret stabilt måste jag träna lite varje dag. En halvtimme räcker eftersom det är högintensiv träning. Om det inte finns några träningsmöjligheter, vet jag att jag måste löpträna utomhus eller exempelvis köra intervall i hotelltrapporna.

Då packar jag ner träningskläder som passar för att träna antingen inom- eller utomhus.

Jag förvarnar arrangörerna om mina behov

Jag är även noga med att säga till arrangörerna att jag inte ska ha socker i maten och så lite kolhydrater som möjligt. Det är den kost som fungerar bäst för mig, och mycket står på spel om jag slarvar med dessa principer när jag är på jobbresa. Visst kan jag äta lite annorlunda än hemma, men jag aktar mig noga för kolhydrater. Jag äter så lite kolhydrater som möjligt, eftersom både kroppen och blodsockret reagerar om jag får i mig för mycket kolhydrater. I pauserna serveras det ofta kakor och frukt, men jag är inte rädd för att fråga om det finns något annat eftersom jag vill ha något tilltugg som inte kräver att jag tar insulin.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

LÄS ÄVEN: Att resa med en påtvingad gäst – Emma Måndroppe

Ett rum med kylskåp

En annan utmaning är att det ofta serveras få och kraftiga måltider på konferenser och seminarier. Och sena och stora middagar. Det passar mig inte alls. Vanligtvis äter jag var tredje eller fjärde timme, men så ofta serveras det inte mat när man är på jobbresa! Därför ber jag alltid om att få ett rum med kylskåp/minibar, så att jag kan ha något i bakfickan. Jag går till en butik och köper lite kvarg, yoghurt, nötter, tomater, proteinbarer osv. som jag kan äta under dagen. Allt fler hotell har slutat att ha minibarer på rummen, och därför är det klokt att be om ett rum med kylskåp om man vill ha livsmedel som behöver kylas på rummet.

När jag ska hålla föredrag

Om jag själv är med om att arrangera resan eller ska hålla föredrag, förbereder jag mig extra noga. Jag mäter blodsockret ofta och har alltid med mig choklad eller något annat som snabbt får upp blodsockret. Jag brukar även berätta att jag har diabetes för några av de andra deltagarna, och det ger en extra trygghet.

LÄS ÄVEN: Resa med barn med diabetes

Mitt blodsocker var skyhögt!

Nyligen var jag på en jobbresa i fyra dagar. Jag hade vidtagit alla mina vanliga försiktighetsåtgärder. Trots det råkade jag ut för ett par obehagliga upplevelser som jag gärna hade sluppit. Den ena middagen skulle ätas på ett annat ställe än där vi bodde, och jag hade sagt till om att jag skulle ha en sockerfri efterrätt. Jag fick min egen efterrätt och kände mig lugn i tron att den var sockerfri. Jag tog en «vanlig» insulindos i förhållande till det jag hade ätit.

Morgonen därpå kände jag mig konstig och mätte blodsockret. Det var skyhögt! Den enda förklaringen jag kunde komma på var att det hade varit socker i efterrätten. Jag blev mycket rädd och vågade knappt äta frukost. Jag fick ner mitt blodsocker under dagen, men kroppen mådde inte bra och jag blev stressad.

Det krävs förberedelser

Att ha diabetes kräver faktiskt en del förberedelser som vi gör av gammal vana och inte tänker så mycket på. Och tur är väl det. Om alla situationer hade varit nya varje gång de inträffar, skulle vi knappt hunnit med något annat än att ha diabetes!

Har du råkat ut för några utmaningar när det gäller diabetes på jobbresa?

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig