De här morotsmuffinsarna fungerar superbra både som frukost, lunch och till fikat. Och det här receptet är både gluten- och laktosfritt.
Kolhydrater: ca 12 g per muffins
Att baka glutenfritt kan vara en utmaning eftersom bakverket ofta snabbt blir torrt och smuligt. I det här receptet på morotsmuffins har jag använt vanliga havregryn, men är du glutenintolerant kan du använda glutenfria havregryn. Hemligheten med dessa muffinsarna, som är en genialisk sak i glutenfri bakning, kallas psylliumfröskal.
Psylliumfröskal är malda psylliumfrön. Psylliumfrön är en av naturens rikaste källor med koncentrerat kostfiber och har en enorm kapacitet att absorbera vätska. De är därför perfekta för bakning för att säkerställa ett saftigt och hållbart resultat. Speciellt när du bakar glutenfritt och utan mjöl, då det ofta är en utmaning att få bakverken saftiga och hålla ihop som de ska. Psylliumfröskalet fungerar således som ett slags bindemedel, förutom att det höga fiberinnehållet kommer få din mage att jubla. Psylliumfröskal finns att köpa i hälsokostbutiker och har lång hållbarhet när de förvaras i en burk. Så om du bakar mycket glutenfritt (eller har en känslig mage), är detta en utmärkt investering!
LÄS MER: Havrekex med nötsmör, kryddor och kokos
Banan som sötningsmedel
De här morotsmuffinsarna fungerar superbra både som frukost, lunch och till fikat, och jag lovar er att de kommer att göra både din mage och dina smaklökar glada. Jag använder ofta banan i bakning. Det hjälper till att göra bakverket naturligt sött, samtidigt som det blir mycket saftigt och gott. Även om banan är en frukt med mycket socker, är det ett bättre alternativ för sötning än vanligt socker och du lägger samtidigt till ett antal viktiga näringsämnen.
Använd mandel!
En annan sak som jag använder en hel del, och som är en mycket trevlig sak för glutenfri bakning, är mandel. Mandelmjöl bidrar med bra fetter och sänker den glykemiska belastningen från muffinsen. Mandelmjöl kan köpas färdigt, men jag gör helst mitt eget, det görs enkelt genom att mala mandel i en matkvarn eller matberedare. Här har morotsmuffinsen fått ett fräscht och somrigt sällskap av hallon. Det är visserligen inte nödvändigt, men det blir väldigt gott. Har du inte hallon, så kommer även äpplen att vara en säker vinnare här.
LÄS MER: Bananbröd med äpple och sesam
Ingredienser til morotsmuffins
12 st
En stor mogen banan (eller 2 små)
4 ägg
1 dl smält smör/solrosolja
2 msk sötningsmedel, sukrin/stevia om du vill ha dem sockerfria
2 dl mandelmjöl (2 dl mandel mals till mjöl)
4 dl hackade havregryn
1 dl kokosflingor (torkad kokos)
2 teskedar psylliumfröskal
1 tsk bakpulver
1 msk kanel
2 tsk kardemumma
1 tsk kryddpeppar
4–5 rivna morötter
Hallon
Så gör du det
1. Börja med att skala och riva morötterna fint.
2. Mosa bananen med en gaffel i en liten skål och blanda i ägg, honung och smält kokosnötsolja.
3. Mal mandlar och havregryn till mjöl i en matberedare eller kvarn.
4. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål och vänd ner den våta blandningen med den torra. Vänd slutligen i de rivna morötterna. Fördela smeten i cirka 12 muffinsformar.
5. När du har fördelat smeten i alla formar, duttar du sedan i några hallon i varje form. Stoppa ner några ordentligt i smeten, medan andra får ligga kvar på toppen. Det går bra att använda frysta hallon.
6. Grädda på 220 grader i ca 25 min. När de har gräddats i ca 15 minuter kan du med fördel ta ut dem ur muffinsplåten och ställa dem på en vanlig ugnsplåt för att vara säker på att de blir ordentligt genomgräddade. Låt dem sedan svalna innan du serverar dem.
TIPS: Jag rekommenderar att ha muffinsformar i en muffinsplåt för att vara säker på att de håller formen. Jag gillar att göra egna muffinsformar av smörpapper, som jag formar efter muffinsplåten. Det är både dekorativt och billigt!
Hitta fler fantastiska recept från Hanna Dale på Happyfoodstories.com
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.