I detta recept kan du använda dig av det du har hemma av grönsaker och kött. Nyttigt, gott och mycket enkelt!
Du behöver:
- 4 små lökar
- 12 vitlöksklyftor
- 15 g färsk ingefära
- 3 tsk mald koriander
- 2 tsk kardemumma
- 2 tsk spiskummin
- 4 tsk paprikapulver
- 1 tsk peppar
- 2 msk tandoori masala
- 1 tsk chilipulver
- 400 g kokosmjölk (1 burk)
- 600 g hackade tomater
- 2 dl matyoghurt/turkisk yoghurt (10 % fett)
- Kött
- Grönsaker
- Salt
Använd det som finns i kyl och frys
Det fina med den här rätten är att såsen är så smakrik och god att du kan lägga i nästan vad som helst. Därför anger jag inte mängd eller typ av kött och grönsaker, utan använd det du har hemma eller är sugen på. Själv har jag lagat den här rätten med allt från kyckling och and till älg. Du kan gärna använda rester av kött eller grönsaker. Såsen räcker till cirka sex personer (cirka 1,2 kg kött), och skulle det bli något över kan du frysa in det. OBS! Tänk på att köttets koktid varierar beroende på vilken typ av kött du väljer.
Gör så här:
Hacka lök, vitlök och ingefära. Om du har en stavmixer behöver inte bitarna vara pyttesmå, om inte får du skära så små bitar du kan. Fräs i smör eller olja på medelhög värme tills löken är blank och mjuk.
Lägg i kryddor och låt fräsa i ytterligare cirka en minut.
Häll i kokosmjölk, hackade tomater och yoghurt. Nu kan du köra alltihop med stavmixer om bitarna är stora.
Lägg i köttet när blandningen kokar. Beräkna cirka 200 g per person, mer om du enbart serverar kött och grönsaker. Låt småkoka på medelhög värme tills köttet är mjukt. Rör runt då och då.
Tips! Ta reda på köttets koktid innan du börjar (tex. på internet), så vet du när du ska kontrollera om köttet är mjukt (provsmaka om du är osäker).
Lägg i grönsakerna och koka tills de är mjuka.
Smaka av med salt och peppar.
Äter du inte ris eller vitt bröd?
Sådana här indiska rätter serveras traditionellt med ris och bröd. Du som har diabetes har säkert märkt att mat med mycket stärkelse (som just ris och bröd) i hög grad kan påverka blodsockret. Därför har många valt att helt eller delvis skära ner på dessa livsmedel. Den här rätten kan du utan problem servera utan tillbehör, eller med en sallad till. Näringsrikt och mycket, mycket gott!
Kanske till söndagsmiddagen?
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.