Stories och livet

På resa med 120 diabetesbarn

Publicerad för första gången: 08.06.17 | Senast redigerad: 18.03.24

Att vara ung och ha diabetes är en utmaning. Därför var det en alldeles speciell upplevelse när Skejbys sjukhus tog med en stor grupp barn på resa. Plötsligt var det nämligen normalt att ha diabetes.

Att resa med ett barn som har diabetes är en utmaning. Och att resa med 120 barn är en ren bedrift. En sådan bedrift har Henriette Qvist Eriksen lyckats med hela två gånger. Hon är sjuksköterska på barnavdelningen på Skejbys sjukhus, som i två omgångar har rest med en stor grupp diabetesbarn mellan 12 och 16 år till Italien och Frankrike.

Accu-Chek Mobile

Båda resorna har gjorts med buss till en campingplats, där barnen har bott i små grupper i villavagnar. “Villavagnarna var samlade i en klunga, så vi bodde tillsammans men ändå var för sig”, berättar Henriette Qvist Eriksen, som var en av tre sjuksköterskor som följde med på den första resan. Dessutom följde en läkare med på resan.

Gruppen var borta i en knapp vecka. Och tiden ägnades bland annat åt att anordna olympiska spel med idrottstävlingar, olympisk fackla och medaljceremonier.

Mätte blodsockret på alla barn varje natt

“Jag förstod snabbt hur mycket arbete det innebär för en familj även om det bara är ett barn som har diabetes”, berättar hon. “Under tävlingarna märkte jag hur stora problem det blir när ett barn får lågt blodsocker och struntar i det. Detta beteende är typiskt för barn. Och ibland blev de så förvirrade att vi var tvungna att ta hand om det enskilda barnet och säga: ´Nu måste du äta en banan!´, berättar hon.

De vuxna som följde med på resan hade i förväg informerat föräldrarna om att det inte fanns tillräckligt med personal eller tid för att kontrollera barnens blodsocker på natten, och att barnen själva skulle få ansvara för att kontrollera att deras blodsocker var i sin ordning under natten. Detta ställde dock till med problem redan den första natten.

“Vi gjorde några punktmätningar den första natten då vi gick runt i tre olika villavagnar. Och det visade sig att det fanns 2-3 barn i varje villavagn som hade för lågt blodsocker och därmed måste ha något att äta. Därför beslöt vi oss för att gå runt och mäta blodsockret hos alla barnen varje natt. Det visade sig att 15-17 barn behövde väckas och få mat varje natt”, säger hon.

Accu-Chek Instant

Det tog två timmar att mäta blodsockret hos alla barn varje natt. Så när Henriette Qvist Eriksen året därpå skulle resa iväg med en ny grupp med barn, tog man med sig en extra vuxen som nattvakt. Det var en stor upplevelse för barnen att vara ute och resa. Och alla kom hem med nya vänner, nya upplevelser och en ny uppfattning om vad det innebär att ha diabetes.

LÄS ÄVEN: Fordjupad vänskap genom insulin

Att känna sig som alla andra

“Barnen kunde kika på varandra och se att det finns saker man kan göra även med diabetes, saker som de inte hade räknat med. Och det var en härlig känsla för dem att få känna sig som alla andra. En dag frågade en av flickorna mig hur det kändes att vara annorlunda. För nu var det plötsligt normalt att ha diabetes. Och vi som inte hade diabetes var i klar minoritet”, säger hon.

Även om Region Midtjylland utgör ett stort område, håller barnen fast vid de vänskapsband som knöts under resorna. “Det finns ju både Skype och Facebook, så 50 kilometer är inget avstånd nuförtiden. En av pojkarna mötte till och med en engelsk pojke med diabetes på resan till Frankrike, som han fortfarande har regelbunden kontakt med. Och som han har varit på besök hos, säger hon.

“Oavsett hur bra de än sköter sin diabetes, så genomgår alla unga perioder då de är trötta på sin diabetes och bara vill vara som sina friska vänner. Därför är en sådan här resa extra viktig för dem”, säger Henriette Qvist Eriksen.

Barnen kunde kika på varandra och se att det finns saker man kan göra även med diabetes, saker som de inte hade räknat med.

Fick pengar av Bamse

Det var tack vare sångaren Bamse som de två första resorna blev verklighet. År 2009 vann Bamse 250 000 kronor i TV-programmet All Stars, i vilket han tävlade med en rad kända danskar om att bygga upp den bästa kören.

Bamses egen son har haft diabetes sedan tio års ålder. Därför kändes det naturligt för Bamse att donera sin vinst till de diabetesdrabbade barnens semester. Kort därefter avled tyvärr Bamse, och överskottet från den minneskonsert som anordnades fördelades mellan cancersjuka barn och diabetesdrabbade barn i Region Midtjylland.

LÄS ÄVEN: Mina oroliga barn kan äntligen sänka axlarna

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant