Kolhydrater totalt: ca 140 gram (per portion ca 21 g)
Varav fiber: 40 gram (per portion ca 5)
Paj med rökt lax och mycket grönsaker smakar lika gott till lunch, på tapasbordet och som en middag i sig själv.
Pai kan varieras i det oändliga, vilket innebär att du har många möjligheter att skapa din favoritkombination. Du kan så klart hoppa över den rökta laxen om du hellre föredrar en mer neutral variant, och byta ut grönsakerna mot det du har hemma. Servera pajen med en färsk sallad till.
LÄS ÄVEN: 5 förslag till diabetesvänlig frukostmat
Ingredienser
1 pajform (8 portioner)
3 dl mjöl (gärna 50/50 grovt och fint)
1 nypa salt
75 g rumstempererat smör eller margarin
2 msk olivolja
2-3 msk kallt vatten
1 stor gul lök
½ broccoli med stjälk
1 msk olja till stekning
salt och peppar
1 påse frysta ärter (350 g)
8 ägg
2-3 dl mjölk efter önskemål
150 g fetaost i block
150 g rökt lax, rivs i mindre bitar
LÄS ÄVEN: Halloumi-bowl och ugnsbakade rotfrukter
Tillagning
- Blanda alla ingredienser till pajbottnen. Knåda i smör tills du har fått en fast deg. Justera ev. med mer mjöl eller vatten. Pressa ut degen i en ugnsfast form.
- Pricka pajbotten med en gaffel, och förgrädda botten utan fyllning i 10 minuter på 200 grader.
- Skiva löken i tunna strimlor och dela broccolin (inklusive stjälken) i små bitar. Stek grönsakerna mjuka i lite olja och smaka av med salt och peppar.
- Tina ärterna.
- Visa ihop äggen och mjölken.
- Lägg de stekta grönsakerna och ärterna på den förgräddade pajbottnen. Smula över fetaosten och toppa med bitar av rökt lax.
- Häll äggblandningen över fisken och grönsakerna, och grädda pajen i ugnen på 200 grader i 25-40 minuter. Gräddningstiden beror på storleken på pajformen, så kolla till pajen då och då. Pajen är färdig när äggsmeten har stelnat och pajen har fått en gyllene färg.
LÄS ÄVEN: Ugnsbakad torsk med rotfrukter
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.