För den som vill ha en viss kontroll över blodsockerregleringen kan det vara en utmaning att förhålla sig till det gamla goda påskägget. I så fall är påskägg med sockerfri kokoschoklad och marsipanägg ett alternativ för dig.
Med anledning av att det är påsk och lov och solsken och allt möjligt trevligt, tycker jag att det passar bra att dela med mig av recepten på några riktigt läckra godsaker till er, och ett aldrig så litet påskägg! Påsken innebär mycket mys, och för den som vill ha en viss kontroll över blodsockerregleringen kan det vara en utmaning att förhålla sig till det gamla goda påskägget och alla de sötsaker som påsken för med sig.
Dessa två små godsaker är enkla att göra och innehåller inget socker, om du väljer en sockerfri choklad. Det går även utmärkt att använda choklad med 70-90 % kakaohalt, som inte innehåller särskilt mycket socker.
Kokoschokladen är lagad med stevia, ett naturligt sötningsämne som är 300 x sötare än vanligt socker och som inte påverkar blodsockret. Om du vill kan du ersätta stevian med något annat sötningsmedel.
Det är även enkelt att göra sockerfri marsipan med hjälp av sukrinflorsocker eller liknande. I den här varianten fungerar det bra, och chokladen bidrar till att dämpa den något “isande”’ smak som många känner av när sukrin används.
PROVA ÄVEN: Grova scones med pumpakärnor och tranbär
Kokoschoklad
KH per chokladbit: 6 g, kcal per chokladbit: 110 kcal Beräknat på 20 chokladbitar som lagats med stevia
Här har den gamla goda chokladbiten »Bounty» fått en liten uppdatering och kan snudd på kallas för nyttigt godis.
Ingredienser
Receptet gör ca 20 st.
300 g kokosmjölk
ca 150 g kokosmassa
1 msk kokosolja
2 msk socker eller annat valfritt sötningsmedel (jag använde steviapulver)
en nypa salt
ca 200 g mörk choklad, 70–90%
Tillagning
1. Värm kokosolja, sötningsmedel och kokosmjölk i en liten kastrull tills allt har lösts upp. Blanda i en nypa salt och kokosmassan. Justera med kokosmassan tills du har fått fram en tjock kokoskräm.
2. Klä en liten brödform eller liknande med aluminium- eller plastfolie, och tryck ut kokosmassan i formen till en slät platta. Låt stå kallt i minst 30 minuter, gärna över natten.
3. Skär upp den kylda kokosplattan i bitar av önskad storlek (jag fick 20 bitar). Kokosmassan är god som den här, så spara gärna några bitar som kokosgodis utan att doppa dem i choklad. Men de är så klart allra godast med chokladöverdrag. Om kokosen smular lite kan du trycka ihop bitarna med händerna.
4. Smält chokladen över ett vattenbad, och doppa ner varje kokosbit tills den är helt täckt av choklad. Placera bitarna på ett fat eller liknande och låt svalna i kylskåpet. Kan förvaras i en tätslutande burk i cirka en vecka.
PROVA ÄVEN: Citron- och vallmofrökaka utan tillsatt socker
Marsipanägg med choklad- och kokosöverdrag
Näringsinnehåll beräknat på sukrinflorsocker och 10 kulor: Kolhydrat per kula: 4,5 g Kcal per kula: 65 kcal
Marsipan är ju en klassisk påskfavorit och i mitt tycke ett måste i påskägget. Marsipan är i sig full av mycket bra näring från mandlar (så länge du gör den själv) och kan enkelt uppdateras ett snäpp och lagas med ett alternativt sötningsämne för en sockerfri variant.
Ingredienser
ca 10 st. (fördubbla gärna receptet)
1,5-2 dl mandelmjöl (mjöl av skållade mandlar)
1 dl florsocker (använd sukrinflorsocker om du vill ha en sockerfri variant)
en nypa salt
1 äggvitta
choklad till garnering, gärna 70%
riven kokosmassa
Tillagning
1. Mandelmjöl kan du enkelt göra själv genom att skålla mandlar och mala dem till mjöl. Det är dock lite tidskrävande eftersom mandlarna måste torka helt innan de kan malas till mjöl. Därför är färdigköpt mandelmjöl en snabb och smidig lösning om du vill spara tid.
2. Rör ihop florsockret, mandlarna, saltet och äggvitan till en fast marsipandeg.
3. Rulla kulor av degen och doppa dem i smält choklad och kokos. Låt svalna i kylskåp till chokladen har stelnat. Förvaras i en tätslutande burk. Håller sig bra i över en vecka. Enkelt mys på 1-2-3!
PROVA ÄVEN: Hallondessert utan tillsatt socker
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.