Påsken är en av de högtider då vi svenskar äter mest godis. Det kan underlätta mycket med några sockerfria godisalternativ. Choklad och mandelmassa tycker jag hör ihop med påsken. Jag har världens bästa recept på sockerfri mandelmassa. Mandelmassan som barnen fick pyssla med på Diabeteskalaset*, var tillverkad efter det här receptet. Den färdiga mandelmassan håller sig länge i kylen, bara den inte får bakterier på sig. Jag har doppat en del av figurerna i mörk choklad, det blev supergott. Att min specialitet INTE är att göra snygga figurer i mandelmassa ser ni tyvärr nedan.
Sedan kommer ett jättebra recept på sockerfria chokladbollar, som dessutom är gluten- och laktosfria. Jag gillar när det är naturliga ingredienser som ingår, som mandel och kokosolja.
Mandelmassagodis
Här kommer receptet på sockerfri mandelmassa, det blir verkligen jättegod mandelmassa, som man aldrig skulle kunna gissa att den är sockerfri. Mandelmassan som barnen fick pyssla med på de första Diabeteskalasen, tillverkades efter det här receptet. Den färdiga mandelmassan håller sig länge i kylen, bara den inte får bakterier på sig.
Gör så här:
- 50 g sötmandel skållas, skalas och mixas
- Lägg ungefär 25 gram i taget i en mortel, mortla och häll tillbaka i mixern. Alla mandlar ska blir mortlade.
- Tillsätt 2 msk Ica Sötströ (30 ml) eller 3 tsk Bakery+ (15 ml)
- Starta mixern och tillsätt 2 tsk Agavesirap (10 ml)
- Mixa ganska länge, tills konsistensen blivit ok.
- Knåda för hand på slutet
- Smält ca 50 gram mörk choklad 70% tillsammans med 1 tsk smör, i mikron. Rör ofta så att den inte blir överhettad.
- Forma valfria figurer. Det enklaste var små påskägg tycker jag.
- Doppa figurerna i den smälta chokladen.
- Ställ kallt ett tag så att chokladen stelnar.
- Njut!
Supergoda sockerfria choklad- och mandelbollar
Det går att hitta många recept på sockerfria chokladbollar. Det som gör det här receptet extra bra, förutom smaken, är att bollarna blir laktos- och glutenfritt med naturliga ingredienser. Receptet finns i två varianter, en lite vuxnare smak och en mildare variant. I vuxen-varianten är mandeln rostat och kaffe ingår. Detta stryks i den mildare varianten, som också är jättegod.
Ingredienser, vuxen variant:
- 100 g skalad mandel, rostas i ugnen. Låt svalna av.
- 3 msk kokosolja
- 1/2 kryddmått salt
- tsk vaniljpulver
- 1 tsk snabbkaffe utrört i 1 msk vatten
- 4 msk kakaopulver
- 1 dl Ica Sötströ (eller annat sötningsmedel du gillar)
Ingredienser, mildare variant:
- 100 g skalad mandel
- 3 msk kokosolja
- 1/2 kryddmått salt
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 3 msk kakaopulver
- 1 dl Ica Sötströ (eller annat sötningsmedel du gillar)
Gör så här:
- Häll mandel, kokosolja och salt i en mixer.
- Mixa tills smeten får ungefär samma konsistens som jordnötssmör.
- Tillsätt vaniljpulver, kaffe (för vuxenvarianten), kakaopulver och sötningsmedel.
- Mixa tills du får en ganska slät smet.
- Tillsätt 2,5 dl havregryn och blanda om väl.
- Ställ in i kylskåp ganska exakt 1 timme, om de står för länge blir smeten för hård och måste värmas upp något.
- Forma bollar. Ett tips är att använda någon sked så att alla bollarna får ungefär samma storlek.
- Rulla i kokosflingor.
Njut av de goda chokladbollarna! Förvara dem i kylen.
Hoppas de här tipsen gör din påsk lite godare.
Diabeteshälsningar Marie
*Diabeteskalaset är ett roligt kalas för barn med diabetes och deras familjer, som arrangeras av Diabetic Designed. Bland annat är det pyssel med Karin Mannerstål och så klart fiskdamm!
Länk till Diabeteskalaset här:
Läs Marie Fahlins inlägg om Diabeteskalaset från 2017, här finns också en film att kika på.
Fler recept på påskgodis finns på bloggen. Här är tre till:
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.