Kolhydrater: < 3 g per 100 g pesto.
Ramslök smakar som ett mellanting mellan vitlök och gräslök, och den växer vilt på många platser i både Norge och Sverige. Du kan laga mycket gott med ramslök, som t.ex. den här ljuvliga peston. Den är näringsrik och innehåller få kolhydrater. Ett smart och läckert tillbehör till grillmaten.
Du behöver:
- 20 g pinjekärnor, rostade
- 70-80 ramslök
- 2 dl olivolja, extra virgin
- 120 g parmesanost, riven
- 10 g akaciahonung (kan uteslutas)
- Salt och peppar efter smak
Tips! Ramslöken är som bäst på våren. Plocka mycket och frys in. Under sommaren kommer det bär på växterna, och dem kan du sylta in som kapris.
Gör så här:
Rosta pinjekärnorna i en torr, varm stekpanna tills de är gyllene. Riv parmesanosten. Om ramslöken är smutsig kan du skölja den i kallt vatten. Ramslöken bör vara ganska torr när du gör peston. Använd en salladsslunga eller låt den torka på en kökshandduk. Kör allt till en grov puré med stavmixer eller matberedare, Tillsätt mer olja ifall du vill ha en mer flytande konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Tips! Koka upp de glasburkar du tänker ha peston i, så håller den sig upp till en månad i kylskåpet efter öppnandet. Peston kan även frysas (tänk då på att inte fylla glasburkarna ända upp).
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.