Kolhydrater: 0,005 g per 100
Det är inte svårt att göra sitt eget bacon. Du kan göra det utan röksmak, det vill säga genom att bara salta. Eller så kan du använda en enkel rök som kan köpa på nätet eller i en vildmarksbutik.
Observera att även om det ingår lite socker i det här receptet på hemlagat bacon så utgör det en ytterst liten del av den totala vikten. Och det totala innehållet av kolhydrater är mycket lågt. Det är främst mängden kolhydrater som avgör hur mycket blodsockret stiger efter en måltid.
Detta behöver du:
2 kg sidfläsk (revben) eller buklist av gris
2,25 % salt
0,5 % socker (exempelvis rårörsocker eller ekologiskt rörsocker)
LÄS ÄVEN: Lins – ock tomatsallad
Så gör du:
1. Väg köttet. Du ska använda 2,25 % salt och 0,5 % socker. Om köttet väger 1 kg blir det 22,5 g salt och 5 g socker.
2. Lägg köttet i en plastpåse och strå över salt och socker. Se till att saltet fördelas ordentligt på alla sidor.
3. Pressa ut all luft ur påsen, lägg i en behållare och lägga några vikter ovanpå.
4. Låt ligga i kylskåpet i en vecka. Vänd på köttet varje dag.
Tips! Märk skålen när köttet ska vara klart så blir det lättare att komma ihåg.
5. När köttet har legat i kylskåpet i sju dagar är det färdigsaltat.
6. Du kan använda baconet som det är, med bara den salta smaken, eller så kan du röka det. Vi har köpt en billig rök på nätet som fungerar bra. Det går även bra att göra hemgjorda varianter.
Tips! Hur läge baconet ska rökas och vilken typ av spån du ska använda är en smaksak. Det kan vara smart att läsa in sig lite innan du sätter igång. Eller se till exempel några filmer på youtube (sök t.ex på homemade bacon).
Till helgfrukostarna?
LÄS MER OM VÅRA PRODUKTER på Accu-chek.se
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.