Soppa med rätt topping är en riktigt god middag. Den här soppan är rustik och har en mycket god smak, och görs på potatis och rotselleri som har ugnsbakats först. Kikärter som topping bidrar med både protein och fibrer, och tillsammans med grönkålen är detta en skål full av bra näring.
Kolhydrater per portion: 60 gram fiber: 20 gram
Om du följer receptet som det står här, är det helt växtbaserat. Om du vill kan du tillsätta
lite god parmesanost eller crème fraiche på toppen.
Detta behöver du:
2 portioner:
4 medelstora potatisar
Ca 300 g rotselleri
2 vitlöksklyftor
1 burk kikärter
1 tsk paprikakrydda
Två nävar grönkål
1 msk olivolja
Salt + peppar
1 gul lök
2 selleristjälkar
6-8 dl grönsaksbuljong
LÄS ÄVEN: Asiatisk sallad med mango, morot och feta
Så gör du:
- Skölj av potatisen, behåll skalet på. Dela potatisen och rotsellerin (skalad) i
tärningar på ca 1 x 1 cm. Lägg grönsakerna på en bakplåt och fördela kikärterna med paprikakryddan över intill, och lägg grönkålen för sig. Lägg två vitlöksklyftor på bakplåten tillsammans med grönsakerna innan de går in i ugnen. Ringla över olja, salt och peppar och sätt in i ugnen på 220 grader. - Ha koll på grönkålschipsen eftersom de behöver kortare tid än övriga ingredienser. Lite beroende på ugnen är grönkålschipsen spröda och klara efter 5-7 minuter. Ta ut dem och låt resten vara kvar i ugnen tills potatisen och rotsellerin är mjuka, dvs. cirka 10 minuter ytterligare.
- Dela löken och sellerin i små bitar och koka upp i en gryta med grönsaksbuljong.
- Lägg i den ugnsbakade potatisen, sellerin och vitlöken (skala den) i grytan och koka upp
snabbt. - Mixa soppan med en stavmixer och tillsätt mer vatten vid behov för att få önskad konsistens på soppan (jag gillar när den är tjock).
- Toppa soppan med rostade kikärter och grönkålschips.
LÄS ÄVEN: Mozzarellasallad med nektariner
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.