Mat och recept

Semlor

Publicerad för första gången: 27.02.17 | Senast redigerad: 01.03.17
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Näringsinnehåll per 100 gram (utan valfri fyllning som t ex vispgrädde, vaniljkräm, sylt eller choklad), kolhydrater: 32 gram

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Semlorna kan gärna göras i förväg, frysas in och tinas till fettisdagen. Bullarna formas som vanligt, delas därefter i två halvor och fylls med vispgrädde och sylt.

Semlor

Receptet ger 12 bullar

Du behöver:

  • 3 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 1 dl sukrinflorsocker
  • 1 ägg
  • 1 paket jäst
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 ½ dl havremjöl
  • 1 dl FiberFin (resistent majsstärkelse)
  • 1 msk honung
  • ½ tsk kardemumma
  • Ägg till pensling

Gör så här:

Accu-Chek Mobile
  • Koka upp mjölken och smält smöret i den varma mjölken.
  • Rör ner honung och florsocker och låt blandningen svalna till 37 grader.
  • Om du använder torrjäst ska den blandas med de torra ingredienserna. Om du använder färsk jäst ska den smulas sönder och blandas ner i mjölkblandningen (37 grader).
  • Blanda mjöl och kardemumma, och tillsätt ägget och vätskan. Använd en matberedare och knåda väl.
  • Dela upp degen i 12 bitar, forma genast bullarna och placera dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Om du vill fylla bullarna, formar du dem och kavlar försiktigt ut dem lite. Fyll bullarna med exempelvis en halv tesked sylt eller vaniljkräm. Tryck ihop bullarna ordentligt och placera dem på ugnsplåten med skarven neråt.
  • Låt bullarna jäsa i cirka 45 min på ett ljummet ställe, eller låt dem jäsa i ugnen med fläkten på vid 50 grader i 20-25 minuter.
  • Pensla med ett uppvispat ägg.
  • Gräddas i 220 grader i 8-10 minuter.


Foto: MinMat Allergiweb

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile