Näringsinnehåll per 100 gram (utan valfri fyllning som t ex vispgrädde, vaniljkräm, sylt eller choklad), kolhydrater: 32 gram
Semlorna kan gärna göras i förväg, frysas in och tinas till fettisdagen. Bullarna formas som vanligt, delas därefter i två halvor och fylls med vispgrädde och sylt.
Semlor
Receptet ger 12 bullar
Du behöver:
- 3 dl mjölk
- 100 g smör
- 1 dl sukrinflorsocker
- 1 ägg
- 1 paket jäst
- 7 dl vetemjöl
- 1 ½ dl havremjöl
- 1 dl FiberFin (resistent majsstärkelse)
- 1 msk honung
- ½ tsk kardemumma
- Ägg till pensling
Gör så här:
- Koka upp mjölken och smält smöret i den varma mjölken.
- Rör ner honung och florsocker och låt blandningen svalna till 37 grader.
- Om du använder torrjäst ska den blandas med de torra ingredienserna. Om du använder färsk jäst ska den smulas sönder och blandas ner i mjölkblandningen (37 grader).
- Blanda mjöl och kardemumma, och tillsätt ägget och vätskan. Använd en matberedare och knåda väl.
- Dela upp degen i 12 bitar, forma genast bullarna och placera dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Om du vill fylla bullarna, formar du dem och kavlar försiktigt ut dem lite. Fyll bullarna med exempelvis en halv tesked sylt eller vaniljkräm. Tryck ihop bullarna ordentligt och placera dem på ugnsplåten med skarven neråt.
- Låt bullarna jäsa i cirka 45 min på ett ljummet ställe, eller låt dem jäsa i ugnen med fläkten på vid 50 grader i 20-25 minuter.
- Pensla med ett uppvispat ägg.
- Gräddas i 220 grader i 8-10 minuter.
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.