Stories och livet

Socker och diabetes

Publicerad för första gången: 10.08.17 | Senast redigerad: 04.03.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Det är en myt att diabetiker inte får äta socker, dricka ett glas vin eller njuta av en bit tårta. Men det gäller att göra det med måtta och se till att dosera sitt insulin på rätt sätt.

“Om du har diabetes, får du inte äta socker.”

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Som diabetiker har du säkert stött på denna myt många gånger. Förr trodde man nämligen att diabetiker inte tålde socker alls, men numera vet vi att diabetiker kan äta godis, choklad och tårta i små mängder.*

LÄS ÄVEN: Kaka med cashew- og jordgubbskräm

Ät socker med måtta

Undersökningar har visat att kolhydrater som potatis och vitt bröd påverkar blodsockret på samma sätt som socker. Det är alltså viktigare att räkna kalorier och rent allmänt äta hälsosamt och varierat än att skippa sockret helt.

Som diabetiker kan du alltså precis som alla andra ta en liten bit tårta om du är på ett födelsedagskalas, njuta av ett glas vin på fredagskvällen eller mysa framför TV:n med lite godis. Du ska bara se till att äta sötsakerna med måtta och undvika att äta för mycket på en gång.

LÄS ÄVEN: Blodsockervänliga mällanmål

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Dosera ditt insulin

Tack vare de snabbverkande insulintyper som finns i dag kan du även dosera ditt insulin efter ditt kolhydratintag. Om du till exempel har ätit en bit tårta, kan du kompensera den med insulin.

Dessutom är det klokt att låta sockret ersätta en annan typ av kolhydrat som du annars skulle ha ätit – du kan exempelvis äta en liten potatis eller en smörgås mindre till kvällsmat, för att på så vis i stället kunna äta en liten portion av efterrätten.

Och så gäller det så klart att vara försiktig med socker i största allmänhet – precis som för alla andra människor.

LÄS ÄVEN: Michelin och lågt blodsocker

Tre tips för att spara på sockret

  1. Ät långsamt och njut fullt ut när du unnar dig själv något sött. Låt exempelvis chokladen smälta på tungan, och ta god tid på dig för att njuta av smaken och konsistens.
  2. Spara sötsakerna tills du har ätit kvällsmat, så att du inte längre är så hungrig.
  3. Bestäm dig för hur mycket du får äta och sätt undan resten. Det hindrar dig från att nappa åt dig lite extra – så att du plötsligt har ätit upp allt som fanns i skålen.

Källor: WebMD, Diabetes UK och Diabetes föreningen

*Observera att allas diabetes är olika och hur man reagerar på socker och olika mat är individuellt och kan skilja sig mellan olika personer. Känner du dig osäker så rådgör med ditt diabetesteam/sjukvården.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile