I dagens snabba informationssamhälle är det lätt att dra förhastade slutsatser utan att granska fakta ordentligt. Att ställa frågor, istället för att genast anta saker, är en kritisk färdighet som kan hjälpa oss att undvika missförstånd och felaktiga beslut.
När det kommer till min typ 1 diabetes vill jag hellre få höra “Hur funkar det?” istället för “Du kan ju inte äta det där!”.
När vi ställer frågor, öppnar vi upp för möjligheten att förstå situationer mer ingående. Frågor leder till insikter och klarhet. Medan antaganden ofta grundar sig på ofullständig information och förutfattade meningar. Genom att fråga ”varför” och ”hur” kan en dialog bli mjukare och mer av en tvåvägskommunikation.
Många som lever med typ 1 diabetes upplever att det är dubbla uppdrag: både att agera manuell insulinproduktion, och utbildningsmotor i samhället. Tyvärr är det inte särskilt hög kunskapsnivå och många man möter baserar vad de säger på något de har hört i periferin eller läst på en löpsedel.
Att höra “Du kan inte äta godis för du har diabetes” eller “Äh, det är väl bara att ta en spruta så är det bra sedan” har nog aldrig hjälpt en själ med typ 1 diabetes.
LÄS ÄVEN: Innan det går för långt
Förhastade slutsatser
Jag är fullt medveten om att de flesta gånger då dessa saker sägs, så görs det inte av illvilja. Men att göra en enkel justering från antagande till fråga, kan göra stor skillnad. Att ställa frågor främjar en öppen dialog. I samtal och diskussioner visar frågor att vi är intresserade av andra perspektiv och villiga att lära oss mer.
Att dra förhastade slutsatser kan däremot leda till misstag som kan vara svåra att rätta till. Felaktiga antaganden kan skada relationer, skapa onödiga konflikter och leda till dåliga beslut. Det kan göra att en person med typ 1 diabetes väljer att inte dela den (ganska stora!) delen av sitt liv som är typ 1 diabetes med den personen.
Att ställa frågor istället för att dra förhastade slutsatser är en konst som förbättrar vår förståelse, stärker våra relationer och driver vår utveckling framåt. Att vilja veta mer om livet med typ 1 diabetes är något som vi som lever med sjukdomen verkligen uppskattar. Mer kunskap runt oss betyder inte bara en större förståelse, men också trygghet. Men ställ frågan – dra inte förhastade slutsatser.
LÄS ÄVEN: Det hårda jobbet bakom ett perfekt långtidsblodsocker
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.