Mat och recept

Torsk i tomatlåda med potatis & oliver

Publicerad för första gången: 26.03.24
Torsk i tomatlåda med potatis & oliver Foto: Hanna Fjeldheim Dale.
Kolhydrater per portion: 58 gram (2 portioner per låda):
Varav 13 g fiber

Gillar du torsk, är detta rätten för dig. Det är inte precis som den klassiska rätten, men en slags torsklåda som är minst lika god.

Den här lådan är en supergod och näringsrik middag. Jag ser det som en slags ugnsbakad ”bacalao”, tillagad med vanlig torsk istället för klippfisk. Här har jag tillsatt lite extra grönsaker för att åstadkomma en bra middag. Jag serverar med nybakat bröd, men det går bra att äta lådan precis som den är, utan ytterligare tillbehör.

Accu-Chek Mobile

PROVA ÄVEN: KRISPIG KYCKLING MED SVAMPSÅS OCH SÖTPOTATISPOMMES

Ingredienser

2 portioner = en liten ugnsfast form

150 g torskfilé x 2
6 små till medelstora potatisar
1 morot
1 rödlök
2 msk olivolja
salt + peppar
en burk körsbärstomater
2 msk tomatpuré
1 tsk honung
1/3 tsk paprikapulver
2 vitlöksklyftor
1/3 röd chili
150 g körsbärstomater
6 bollar frusen spenat
12–16 kärnfria oliver (jag använda gröna)
1 msk olivolja
salt + peppar
Valfritt: Crème fraiche & basilika till servering

PROVA ÄVEN: PANERAD TORSK MED ZUCCHINI OCH KIKÄRTSSALLAD

Så här gör du

1. Skölj potatisen. Behåll skalet på. Dela potatisarna på längden och skär därefter i tunna skivor. Skala morot och lök och skär i tunna skivor. Lägg grönsakerna i en liten ugnsfast form. Ringla över olja och kryddor och baka i ugnen på 220 grader i cirka 15 minuter, tills grönsakerna börjar att mjukna.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

2. Dela körsbärstomaterna. Vänd ner körsbärstomaterna tillsammans med burktomaterna, tomatpuré, honung, paprikapulver, chili och vitlök i en skål, tills allt är välblandat.

3. Ta ut formen ur ugnen och häll över tomatblandningen. Blanda ordentligt. Fördela spenatbollarna och torskfiléerna i tomatsåsen och ringla över olivolja. Salta och peppra.

4. Täck formen med aluminiumfolie och baka vidare i ugnen på 220 grader i cirka 15–30 minuter. Jag använde frusen torsk och den kräver lite längre tid. Om du använder färsk fisk kan du korta ner tillagningstiden i ugnen. Följ med på vägen.

PROVA ÄVEN: RÖD FISKSOPPA MED TOMAT OCH PAPRIKA

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant