Livet och diabetes

Typ 1 diabetes och ätstört tänkande

Publicerad för första gången: 09.04.25
Typ 1 diabetes och ätstört tänkande Foto: Unsplash

Att leva med typ 1 diabetes är som många vet en utmaning. Det är mycket fokus på kost och träning – och att då samtidigt hantera risken för ätstörningar kan vara ytterligare en komplicerande faktor.

Jag har själv gått den smala, svajiga balansgången i flera år. Och här är några av mina tankar och tips för att hjälpa sig själv eller sitt barn att undvika ett stundande eller framtida ätstört tänkande.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Personer med typ 1 diabetes är mer benägna att utveckla ätstörningar än gemene man. Och mig veterligen är det extra överrepresenterat bland unga. Detta beror – som du säkert redan vet – på den ständiga uppmärksamheten på mat, kolhydraträkning och träning som ofta krävs för att hantera sjukdomen.

Det är bra att vara medveten om den ökade risken och att jobba proaktivt för att motverka den.

Mat är kroppens bensin

Mat är kroppens bensin. Se mat som bränsle och näring för kroppen snarare än som en fiende. Var medveten om att alla näringsämnen har en roll att spela för din hälsa och välbefinnande. De flesta vet att det inte går att köra en bil varken långt eller snabbt utan bränsle i tanken – detsamma gäller för oss.

Skippa dieterna: Jag vet att det är lätt att falla för 30-dagars-dieterna som invaderar Instagram och TikTok, men ha i åtanke att strikta dieter kan öka risken för ätstörningar. Arbeta istället med en diabetesspecialiserad för att utveckla en balanserad, flexibel och hållbar kostplan.

Bli kompis med kroppen och undvik jämförelser: Det är viktigt att förstå att kroppens utseende kan och kommer förändras över tid – och att dessa förändringar är naturliga. Fokusera på vad din kropp kan GÖRA och hur den fungerar snarare än hur den ser ut. Och försök att inte jämföra din kropp med andras. Sociala medier och idealiserade kroppsbilder blir vi fullproppade med – försök att avfölja sådant som du märker påverkar din självkänsla negativt.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

LÄS ÄVEN: Fullständig hälsokontroll

Våga ta emot hjälp

Att prata med en terapeut, psykolog eller kurator kan vara väldigt hjälpsamt. Du kan efterfråga hjälp inom ditt diabetesteam, eller gå via vårdcentralen. Idag finns dessutom många smidiga, digitala lösningar – så hjälpen finns nära. Och vill du inte prata med någon i professionen, försök öppna dig för någon i din närhet åtminstone!

Jag tycker att det är så otroligt viktigt att se till personer med typ 1 diabetes mentala hälsa – oavsett om det handlar om stress, prestationsångest, ätstörningar eller annat. “Perfekta” siffror är inte det viktigaste om huvudet inte får må bra. Det gäller att både vi som lever med sjukdomen och att sjukvården har detta i åtanke.

LÄS ÄVEN: En hektisk vardag med diabetes

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant