Livet och diabetes Starsida karusell

Typ 1-diabetes, vad händer i kroppen?

Publicerad för första gången: 02.08.17 | Senast redigerad: 31.01.23
Typ 1-diabetes, läkare mäter blodsocker Illustration foto: Getty images.

Hos personer med typ 1-diabetes kan kroppen inte producera insulin själv, och detta påverkar resten av kroppen. Lär dig mer om varför det exempelvis även är viktigt att kontrollera sina ögon, fötter och blodtryck.

Vid typ 1-diabetes har immunförsvaret genom ett fel råkat förstöra de betaceller som bildar insulin i bukspottkörteln, så att kroppen inte längre själv kan producera insulin. Därför måste du som är diabetiker inta insulin varje dag. Men eftersom insprutat insulin inte fungerar lika bra som kroppens eget insulin, kommer ditt blodsocker emellanåt att ligga för högt eller för lågt.

Accu-Chek Instant

Kroppen påverkas av din diabetes

Om detta pågår under en längre tid, kan andra delar av kroppen skadas. Risken ökar ju längre du har haft diabetes, men som tur är drabbas allt färre diabetiker av allvarliga följdsjukdomar tack vare regelbundna förebyggande kontrollbesök. Här får du ändå en översikt över vilka delar av kroppen som du bör vara lite extra uppmärksam på.

LÄS ÄVEN: Känner du igen tecknen på syraförgiftning – ketoacidos?

Ögon

Om din blodsockernivå ligger för högt under en längre tid, kan det leda till försämrad syn eller blindhet. För mycket blodsocker kan nämligen förstöra blodkärlen längst bak i ögonen och förhindra att näthinnan får tillräckligt med näringsämnen för att kunna upprätthålla synen.

Fötter

Du kan ha försämrad känsel i fötterna, så att du kan skada dem utan att märka det. Vanliga infektioner från blåsor, inväxta tånaglar eller små sprickor kan därmed snabbt bli mer allvarliga för dig som har diabetes. Undersök därför dina fötter dagligen för att säkerställa att allt är som det ska.

Hud

Uppemot 70 % av personer som har diabetes drabbas av obehagliga hudförändringar. Det kan gälla extremt torr hud, infektioner, eksem, kraftig pigmentering och olika sår på benen.

Accu-Chek Instant

LÄS ÄVEN: Senkomplikationer vid diabetes: Så minskar du risken

Hjärta och blodkärl

Typ1-diabetes innebär i sig en ökad risk för åderförkalkning. Och det kan leda till hjärt-kärlsjukdomar, som är den vanligaste dödsorsaken för människor med diabetes. Detta beror på en kombination av för högt blodsocker, för högt blodtryck och för högt kolesterol. Se därför alltid till att få ditt kolesterolvärde och blodtryck kontrollerat när du är på läkarbesök.

Nerver

En hög blodsockernivå kan skada ditt nervsystem i hela kroppen. När kroppens små blodkärl blir förstörda kan de inte längre försörja nervcellerna med blod, och det kan leda till att nerverna ödeläggs. Detta kallas även för diabetisk neuropati och kan delas upp i tre typer:

  • Det sensoriska nervsystemet består av nerver som känner smärta, beröring, värme och kyla.
  • Det motoriska nervsystemet består av nerver till de muskler som styrs av vår vilja, t.ex. armar och ben.
  • Det autonoma nervsystemet kontrollerar saker som t.ex. din hjärtrytm, blodtryck, andning och matsmältning.

LÄS ÄVEN: Krisplan för anhöriga till diabetessjuka

Njurar

Njurarna har massor av pyttesmå blodkärl som fungerar som ett filter som renar blodet från avfallsämnen, som därefter separeras som urin. Högt blodsocker kan skada blodkärlen, så att de blir otäta. Du kan kontrollera din njurfunktion hos läkaren en gång om året.

Källor: WebMd, Accu-Check och Diabetes föreningen

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant