Kolhydrater per 100g: 36 g
Andel fibrer: 4 g
Ugnsbakad havregrynsgröt är en verklig lyxfrukost, som passar perfekt de dagar då du vill ha något extra gott.
Gröt hör julen till, men den behöver ju inte vara traditionell. Ugnsbakad havregrynsgröt är så fantastisk att du nästan kan kalla den för en kaka och det är inte bara tomten som får smaka.
Servera gärna gröten med mjölk eller naturell yoghurt.
LÄS ÄVEN: Blåbärsmuffins utan tillsatt socker
Ingredienser
Räcker till 6 personer
TORRT:
5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 msk linfrön
1 tsk kardemumma
1 tsk mald ingefära
2 tsk kanel
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk kryddpeppar
4 morötter, rivna
1 banan
VÅTT:
2 ägg
5 dl mjölk
TOPPING:
0,5 dl solroskärnor
1 dl nötter, jag använde mandlar och valnötter
0,5 dl pumpafrön
1 msk smör
1 msk honung (eller annat sötningsmedel efter önskemål)
2 msk äpplejuice
LÄS ÄVEN: Havrekex med nötsmör, kryddor och kokos
Gör så här
1. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål.
2. Vänd ner de rivna morötterna i det torra.
3. Blanda ägg och mjölk och vänd ner vätskan i de torra ingredienserna, så att allt blir vått.
4. Fördela blandningen i en smord ugnsform och toppa röran med bananskivor.
5. Finhacka nötter till toppingen och blanda ihop nötter, frön, smält smör, honung och äpplejuice till en massa. Fördela nötblandningen över havregrynsgröten som ett lock.
6. Stek formen vid 200 grader i cirka 30 min, tills kakan är fast och locket gyllene.
7. Servera ugnsbakad havregrynsgröt med mjölk eller yoghurt + färsk frukt och bär!
Foto: Hanna Fjeldheim Dale.
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.