Idag svävar jag på moln. Inget känns omöjligt, diabetesen är bara en vanlig del av mig och jag känner mig så stark. Jag är precis hemkommen från upptaktsläger inför Vasaloppet med Ski Team Novo Nordisk. Denna helg har har vi åkt skidor, yogat, kartlagt vår rörlighet och styrka, tävlat, tränat blodsocker, delat tips och erfarenheter med varandra och är överväldigade av alla nya kunskaper. Framförallt har vi skrattat, peppat varandra och haft det fantastiskt bra. En helg i styrkans tecken där diabetes känns helt naturligt och vi alla åker hem superladdade inför vår stora utmaning tillsammans i slutet av februari.
Följ med mig på min resa. Detta blogginlägg är nummer ett av tre. Här berättar jag om teamet samt vår träningshelg. Nästa inlägg kommer handla om mina förberedelser, träning och praktiska detaljer för att diabetesen inte skall stoppa mitt långlopp på skidor. I det sista avsnittet delar jag teamets resa från Sälen till Mora.
Extrema prestationer och diabetes? Jajajmen!
Det förekommer ibland en missuppfattning om att ett liv med diabetes innebär att man bör avstå från krävande idrottsaktiviteter såsom långvarig uthållighetsträning. Novo Nordisk Scandinavia AB sponsrar ett team bestående av 8 personer med typ 1-diabetes som ska genomföra Vasaloppet/Öppet spår söndagen 4 mars 2018. Denna satsning har för avsikt att visa på att det visst är möjligt att genomföra extrema prestationer trots att man lever med diabetes.
Vilka är med?
Vi är 4 tjejer och 4 killar i åldrarna 18-50 år som hade lyckan att komma med i teamet efter att lämnat in ansökan i december. Vi har olika tränings- och tävlingsbakgrund men det som förenar oss är att vi alla har typ1 diabetes, tycker om att röra på oss och har en järnvilja att följa i fädernas spår mellan Sälen och Mora i färgstarka, mycket rosa kläder och sprida budskapet ”changing diabetes”. Det innebär att vi vill vara typ 1-förebilder och sprida kunskap om diabetes i samhället.
Teamet bakom
Alltså, vilket ledarteam! Lyxen att få en hel helg tillsammans med inspirerande typ 1:or är obeskrivlig, men att dessutom få coachning och pepping av Robins team är outstanding. Först har vi vår helt fantastiska teamledare/mentor Robin Bryntesson, helt grym på skidor med flera tunga meriter inom längdskidåkning samt otroligt kunnig i hur man hanterar diabetes och träning. Det är svårt att kort presentera Robin, han är en helt otrolig inspiratör, kreatör och informationspridare om diabetes. Dessutom har han ett så underbart team bakom sig. I Robins team ingår ytterligare typ 1:or beredda att göra allt för vår framgång, såsom vallaren Pierre och vår teknikcoach Ralf. Teamet hålls ihop av Frida Linnér (sambo till Robin) och filmas/fotas av Tom samt Robins kusin Jonas Bryntesson. Robins team fick oss att känna oss som rockstjärnor, vi fick all service man kan drömma om.
Läger i Östersund 25-28 januari
Dagarna var fyllda med aktiviteter. Det var så mycket vi vill lära oss, träna och prata med varandra om så sova det valde vi att göra hemma.
Vi fick en otroligt bra föreläsning om hur man lägger upp intag av kolhydrater före och under loppet av Tommy Ivarsson, en typ 1:a från Umara Sport som säljer sportdryck samt har diabetespodden Prestera Mera. Detta fick vi sedan testa både under vår tävling, Östersund Ski Marathon under lördagen samt vår blodsockerträning under söndagen. BS-träningen bestod av två timmar effektiv träning och vi förberedde och tog vårt kolhydratintag såsom det skulle vara under Vasaloppet. Under träningen fick vi vårt blodsocker mätt vid varvstationerna. Vi alla kämpade med puls och kolhydratintag för att ligga på bs 6-8. Det gick ibland lysande och ibland var det svårare. Rekordlågt blev 1,5 och då blev det paus för denna person i träningen med 20 minuter tills bs gått upp, sedan var det full fart igen. Det var helt fantastiskt att ha tillgång till all diabetes kunskap när man verkligen behövde den. Bara att kunna ställa frågan och få ett snabbt svar som sedan faktiskt också oftast gav rätt bs, hur lyxigt är inte det?! När många som kan mycket om diabetes och är diabetiker träffas, uppstår ett magiskt tillstånd. Man känner sig trygg och diabetesen känns som den mest naturliga saken i världen.
Helgen bestod såklart av mycket skidåkning med proffstips i teknik och vallning. Det var rejält med träningsvärk, men det lättades upp med yoga på mornarna. Rörlighet och styrka fick vi screenat av landslagssjukgymnasten Magda, så nu vet vi vad vi behöver göra.
Själva helgen startade med rejäl energikick då Robin föreläste och vi fick vår utrustning. Tävlingsdräkt, överdragskläder samt mössa från Trimtex, Sockertoppen IF handskar från Lillsport och egendesign på OS-glasögon från Blizz samt ryggsäck från Salming. Vi syns bra! Vi tävlar för Sockertoppen IF, som är den förening Robin och Frida startat med mål att sprida glädje, kunskap om diabetes och visa att ingenting är omöjligt trots sjukdomen. Skillnaden mellan lägret Sokertoppen och föreningen är alltså att du inte behöver ha diabetes för att vara med i Sockertoppen IF. Alla är välkomna och alla kan stötta Sockertoppen lägren genom att köpa Sockertoppen kläder och accessoarer.
Här är länken till Sockertoppen shop
Här är länken till info om Sockertoppen IF
Ta chansen du med
Träna inför ett lopp får mig att bli extra peppad att träna och röra på mig. Jag älskar att åka skidor och det var anledningen att jag provade att söka till Ski Team Novo Nordisk. Anmäl dig till ett lopp med andra T1D:or är ett tips från mig. Och missa inte chansen att söka nästa år. Nästa blogginlägg kommer jag berätta mer om min träning och dela med mig av all den kunskap jag nu fått med mig på denna resa för att inte hindras av min diabetes. Jag kommer också ge detaljer om kolhydratintag, som vi fick lära oss och testa under denna helg. Så häng med så kör vi!
Fotocred Skiteam NovoNordisk och Sockertoppen IF
Läs tidigare inlägg av och om AnnaPS:
Anna Sjöberg 48 år – en t1d med drivkraft att förenkla livet med diabetes
Strandtips när man lever med diabetes
Mer flexibelt diabetesliv tack vare pump och CGM
Låt inte diabetes stå i vägen för dina drömmar
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.